Kosova’nın kuzeyinde faaliyet gösteren beş Sırp kurumu kapatıldı

DünyaGündem

Kosova polisine göre operasyon, İdari ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın ‘yasadışı faaliyetleri’ durdurma talebi üzerine gerçekleştirildi.

Kosovalı yetkililer, komşu Sırbistan ile gerilimi daha da arttırabilecek bir adım atarak, ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren ait beş Sırp kurumunu kapattı.

Kosova Yerel Yönetim Bakanı Elbert Krasniqi, Cuma günü Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Kosova Cumhuriyeti anayasası ve yasalarını ihlal ettikleri” gerekçesiyle etnik Sırp azınlığın çoğunlukta yaşadığı kuzeydeki beş kurumun kapatıldığını doğruladı

Kosova polisine göre operasyon, İdari ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın “yasadışı faaliyetleri” durdurma talebi üzerine gerçekleştirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Priştine’nin “devam eden koordinasyonsuz eylemlerinden duyduğu endişe ve hayal kırıklığını” belirten bir açıklama ile söz konusu kararı derhal eleştirdi.

Kosova’daki ABD Büyükelçiliği, bu eylemin “etnik Sırp toplumu üyeleri ve Kosova’daki diğer azınlık toplulukları üzerinde doğrudan ve olumsuz bir etkiye sahip olmaya devam edeceğini” yineledi.

Kosova, 1999 yılında Sırp hükümet güçleri ile Kosova’daki etnik Arnavut ayrılıkçılar arasında yaşanan ve çoğu etnik Arnavut olmak üzere yaklaşık 13.000 kişinin ölümüne neden olan ve Sırp güçlerini Kosova’dan çıkaran 78 günlük NATO bombardımanına kadar eski bir Sırp vilayetiydi.

Sırbistan, Kosova’nın 2008 yılında Belgrad’ın tanımadığı bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana bölgedeki Sırp azınlığa desteği sürüyor.

Kosova-Sırbistan gergin ilişkisi

Kosova-Sırbistan ilişkileri, Avrupa Birliği’nin (AB) arabuluculuğunda 13 yıldır devam eden normalleşme görüşmelerine rağmen gerginliğini koruyor. Özellikle de geçtiğimiz eylül ayında maskeli ve silahlı bir grup Sırp ile Kosova polisi arasında çıkan ve dört kişinin ölümü ile sonuçlanan çatışmanın ardından iki ülke arasında tansiyon iyice yükseldi.

AB ve ABD, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin geçen yıl şubat ve mart aylarında vardıkları anlaşmaların uygulanması için her iki tarafa da baskı yapıyor.

Bu ayın başlarında Priştine, Mitrovica’yı Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey ve etnik Arnavutların yaşadığı güney olarak ikiye ayıran İbar Nehri üzerindeki köprüyü açacağını söyledi.

Köprü 10 yılı aşkın bir süredir araç trafiğine kapalıydı ve azınlıktaki etnik Sırplar, etnik Arnavutların köprü üzerinden şehrin kendi bölgelerine serbestçe seyahat edebilmeleri halinde “etnik temizliğe” maruz kalacaklarını öne sürerek, 2011 yılından bu yana barikatlar kuruyordu.

Sırbistan’daki yetkililer, köprünün açılması önerisini kınayarak, bunun Kosova’nın “çatışmayı kışkırtma” girişimi olduğunu ifade etti.

Kosova Başbakanı Kurti’nin hükümeti, NATO üyesi ülkelerin karşı çıktığı planları hakkında Batılı diplomatları bilgilendirdi.

Kosova’da Sırplar tarafından desteklenen ana parti Sırp Listesi, AB temsilcisini gerilimin tırmanmasını önlemek üzere müdahale etmeye çağırdı.

Kurti ayrıca, bu yılın başlarında Kosova’nın kuzey Kosova’da Sırbistan lisanslı bir bankanın altı şubesini tek taraflı olarak kapatması nedeniyle de Batılı güçlerle anlaşmazlık yaşıyor.

Kuzey Mitroviça’daki huzursuzluk, Kosova’da NATO öncülüğünde görev yapan ve KFOR olarak bilinen uluslararası barış gücünün, Mitroviça’daki köprü de dahil olmak üzere Kosova-Sırbistan sınırındaki sayı ve teçhizatını arttırdığı geçen yıldan bu yana arttı.

Küçük Balkan ülkesinde 9 Şubat’ta yapılacak parlamento seçimlerinin, iktidar partisi 2021’de büyük bir farkla kazanan Kurti için bir sınav olması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

NASA, Dünya’nın etrafındaki elektrik alanını keşfetti
Whatsapp artık bu telefonlarda çalışmayacak

Öne Çıkanlar