10’uncu Amed Tiyatro Festivali bugün başlıyor

🔴 Amed Şehir Tiyatrosu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT), bu yıl “Çiraya Me Geş Dibe (Işığımız çoğalıyor)” sloganıyla 10. Amed Tiyatro Festivali’ni gerçekleştirecek.

Festival, bugün (25 Nisan) başlayacak ve 4 Mayıs’a kadar devam edecek.

Festivalde Türkçe, Kürtçe ve Ermenice oyun gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları da olacak.

 Süleymaniye, Seqiz, Sine, İstanbul, Mardin ve Batman’dan gelen oyunlar, Çand Amed Kongre Merkezi’nde; Şöhret Kapısı adlı doğaçlama performans ise Amed Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Resepsiyon

Festival, 25 Nisan’da saat 19.00’da Cemilpaşa Konağı’nda verilecek resepsiyonla start alacak.

Resepsiyonda, dansın evrensel dilini görsel hikâyeyle buluşturan “Palma” adlı dans performansı sahnelenecek.

“Romeo û Julîet” oyunu

 Festivalin açılış oyunu DBŞT tarafından hazırlanan Ruknettin Gün’ün yönettiği Romeo û Juliet (Niha Çawa ye?) adlı oyun olacak.

İlk gösterimi 26 Nisan’da Çand Amed Kongre Merkezi’nde yapılacak oyunda Ömer Şahin, Elvan Koçer, Özcan Ateş, Nurşen Adıgüzel, Perinaz Delazy ve Sena Özbey rol alıyor.    

27 Nisan’da doğaçlama performans yapan İstanbulimpro’nun Şöhret Kapısı oyunu Amed Şehir Tiyatrosu’nda, saat 20.00’de gösterilecek.

Yüreğim dağlarda

28 Nisan saat 15.00’de bağımsız tiyatro topluluğu olan Hangardz’ın William Saroyan’ın yazdığı Yüreğim Dağlarda adlı Ermenice oyunu sahnelenecek. Tara Demircioğlu ve Yeğya Akgün’ün yönettiği oyun; seyirciyi kök, toprak, bellek, aidiyet, hasret gibi kavramlar üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Aynı gün saat 20.00’de ise Adam Tiyatro’nun sahnelediği 39 Buçuk Basamak adlı oyun izleyiciyle buluşacak.

Üstat Shakespeare

29 Nisan’da Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST)’nin Üstat Shakespeare adlı oyunu Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 15.00 ve 20.00’de matine/suare olarak gösterilecek.

Moda Sahnesi’nin sahneye koyduğu Hizmetçiler oyunu 30 Nisan’da izleyiciyle buluşacak. Jean Genet’nin 1933 yılında Fransa’da yaşanan, hizmetçi olarak çalıştırıldıkları evin sahibesini öldüren Papin Kardeşler hadisesinden yola çıkarak kaleme aldığı Hizmetçiler, iki kadın hizmetçinin, işvereni olan madamı öldürmeye yönelik bir plan etrafında şekilleniyor. Oyun, sınıf farklılıkları, iktidar ilişkileri, kimlik ve sistem eleştirisi üzerine derinlemesine bir inceleme sunuyor. Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyunda; Yılmaz Sütçü, Kerem Fırtına ve Dilan Düzgüner rol alıyor.  

1 Mayıs’ta Mardin’den gelen Şaneşin Performansı’nın Kela Dimdime oyunu sahnelenirken 2 Mayıs’ta Batman Yeni Sahne’nin Bekoyê Ewan oyunu gösterilecek. Süleymaniye’den gelen Şanoya Goran’ın Rutbun oyunu Soranice sahnelenirken, Sine’den festivale katılan Akedemiya Hûner’in Chonour oyunu izlenecek. Festivalin 4 Mayıs’taki kapanış oyunu ise Saqız’dan gelen Bertevg a Kargeha Şanûya Hûman’ın Piromte Le Zincîrda olacak.  

Atölyeler

Festivalde ayrıca atölye çalışmaları da yapılacak. Süreyya Karacabey’in “Sahne için yazmak” atölyesi 26-27 Nisan, saat 11.00’de Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Koray Tarhan’ın doğaçlama performans atölyesi ise 28 Nisan, saat 10.00’da yapılacak. Mizgin Bilmen’in Rejîsoriya Şanoyê (Tiyatro Yönetmenliği) atölyesi de 2 Mayıs tarihinde, saat 11.00’de Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi toplantı salonunda gerçekleşecek

/rd/

İlginizi Çekebilir

Rutte, NATO müttefiklerine ‘daha fazla fon’ çağrısı yaptı
Yatılı erkek Kur’an kursunda 17 çocuğa cinsel istismar iddiası

Öne Çıkanlar