19 parlamenterden Suriye’de kaçırılan gazeteciler için Avrupa kurumlarına çağrı

GündemMedya

Avrupa Parlamentosundan 19 milletvekili, 18 Ocak’ta Suriye’nin Rakka kentinde HTŞ güçleri tarafından kaçırılan gazeteciler Eva Maria Michelmann ve Ahmet Polad için Avrupa Birliği kurumlarını harekete geçmeye çağırdı.

Avrupa Parlamentosundan 19 milletvekili, yazdıkları ortak mektupla Avrupa Birliği kurumlarını, gazeteciler Eva Maria Michelmann ve Ahmet Polad için harekete geçmeye çağırdı.

Alman gazeteci Michelmann ve Kürt gazeteci Polad, Suriye’nin Rakka kentinde en son 18 Ocak’ta cihatçı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) güçlerinin Kuzey ve Doğu Suriye (Rojava) Özerk Yönetimi’ne yönelik saldırılarını haberleştirirken görülmüştü.

Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine diğer sivillerle birlikte bir binaya sığınan gazetecilerin, tahliye sonrası HTŞ güçlerine ait bir askeri araçla götürüldüğü bildirildi. İki isimden de o tarihten beri haber alınamıyor. Kim tarafından nerede tutuldukları ve hayatta olup olmadıkları bilinmiyor.

“Elinizden gelen her şeyi yapın”

19 vekil, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Başkan Yardımcısı Kaja Kallas’a hitaben yazdıkları mektupta, “Nerede olduklarını tespit etmek ve serbest bırakılmalarını sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapmanızı rica etmek amacıyla bu mektubu yazıyoruz. Bu olay, sadece ilgili kişiler için hayati önem arz etmekle kalmayıp, basın özgürlüğü ve savaş bölgelerindeki gazetecilerin korunması açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi.

Avrupa Komisyonuna çağrı

Mektupta, Avrupa Komisyonunun, HTŞ yönetiminden şu taleplerde bulunması istendi:

  • “Kayıp gazeteciler Eva Maria Michelmann ve Ahmet Polad’ın akıbetinin derhal açıklanması ve serbest bırakılmaları.
  • Rakka’da kayıp olan tüm kişilerin (sayısı yaklaşık 4 bin olarak tahmin ediliyor) sağlık durumuna ilişkin şeffaf bilgi verilmesi.
  • Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve insan hakları örgütlerinin, Suriye Geçiş Hükümeti tarafından kaçırılan ve gözaltına alınan kişilere erişebilmesi.”

Avrupa Parlamentosundan bazı milletvekilleri, Almanya hükümetine de mektuplar göndererek, iki gazetecinin bulunması ve serbest bırakılmaları için harekete geçmesini istemişlerdi.

İmzacılar

Mektupta imzası bulunan vekiller şöyle:

  1. Katrin Langensiepen, Almanya
  2. Özlem Alev Demirel, Almanya
  3. Rudi Kennes, Belçika
  4. Francisco Assis, Portekiz
  5. Martin Schirdewan, Almanya
  6. Damien Carême, Fransa
  7. Isabel Serra Sánchez, İspanya
  8. Per Clausen, Danimarka
  9. Leoluca Orlando, İtalya
  10. Jaume Asens Llodrà, İspanya
  11. Andreas Schieder, Avusturya
  12. Mounir Satouri, Fransa
  13. Pernando Barrena Arza, İspanya
  14. Thomas Waitz, Avusturya
  15. Leila Chaibi, Fransa
  16. Danilo Della Valle, İtalya
  17. Catarina Martins, Portekiz
  18. Costas Mavrides, Güney Kıbrıs
  19. Rima Hassan, Fransa

/Kaynak: Evresel Gazetesi/

İlginizi Çekebilir

Fidan ile Erakçi ”savaştaki son durumu” görüştü
Trump, ertelenen Çin ziyaretini 14-15 Mayıs’ta yapacak

Öne Çıkanlar