Mesud Barzani: Kürdistan Bölgesi yasalarının ihlal edilmediği bir seçimden yanayız

GündemPolitika

 Mesud Barzani, KDP’nin Kürdistan Parlamento seçimlerini boykot etmediğini ancak seçim yöntemi ve bir arada yaşama ilkelerinin baltalanması ile toplulukların siyasi hayata katılımının ortadan kaldırılması tehlikesine ilişkin görüşlerinin olduğunu söyledi.

KDP lideriMesud Barzani bugün Erbil’in Selahaddin ilçesinde ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski’yi kabul etti.

Başkan Barzani’nin Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Kürdistan halkının ve Barzani’nin Newrozunu kutlayan Romanowski, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi durum hakkındaki endişelerini dile getirdi.

”Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) rol almaya davet eden” Büyükelçi Romanowski, ”seçimlerle ilgili endişe ve görüşlerini dile getirmek ve sorunları çözmek için diğer partilerle birlikte çalışmasını” istedi.

KDP yönetiminin geçtiğimiz günlerde yayımladığı açıklamasının nedenlerine dikkat çeken Barzani, ”KDP’nin 1990’lı yılların başından itibaren seçimlere öncülük ettiğini, 1991 yılında ise devrimci meşruiyetin yerini anayasal meşruiyete bırakmasını ve seçim yapılmasını talep ettiğini” anlattı.

”KDP’nin her zaman seçimlerin yapılmasını desteklediğini ve seçimlerden korkmadığını” vurgulayan Mesud Barzani, ”ancak seçim yöntemi ve bir arada yaşama ilkelerinin baltalanması ile toplulukların siyasi hayata katılımının ortadan kaldırılması tehlikesine ilişkin görüşlerinin olduğunu” kaydetti.

Barzani, ”seçimlerin çeşitli nedenlerle 2 yıl ertelenmesi ile işin içine yabancı ellerin karıştırıldığını ve bu sayede Kürdistan Bölgesi’nin değeri ve konumunun zayıflattığını” söyledi.

Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Parlamentosu’ndaki bileşenlerin kota hakkına ilişkin kararına atıfta bulunan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin kararlarını ve yasalarını da anayasaya ve hukuka aykırı bir şekilde değiştirerek topluluklara ve tüm Kürdistan halkına büyük bir haksızlık yapıldığını vurguladı.

Son olarak Barzani, ”KDP’nin seçimleri boykot etmediğini aksine temiz, adil, şeffaf, güvenli, dış müdahalelerden uzak, seçmenin oy hakkından mahrum bırakılmadığı, demokratik sürecin değersizleştirilmediği ve Kürdistan Bölgesi yasalarının ihlal edilmediği bir seçimden yana olduklarını” kaydetti…

 

İlginizi Çekebilir

Emine Şenyaşar: Ailemizin aradığı adalet bir gün herkese lazım olacak
Yapay zeka ile hayatımıza giren 5 yeni meslek

Öne Çıkanlar