Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Salı günü terör suçlaması ile idama mahkum edilen bir Alman vatandaşı hakkında af çıkardı. Belarus, Avrupa’da hala idam cezası uygulayan tek ülke.
Lukaşenko’nun kararının, Rico Krieger’in idam cezasının, Belarus’ta bu tür davalarda genellikle yapıldığı gibi ömür boyu hapis cezasına mı dönüştürüleceği yoksa serbest mi bırakılacağı anlamına gelip gelmediği ise henüz belirsizliğini koruyor.
Alman Dışişleri Bakanlığı Krieger hakkında af çıkarıldığını doğrulayarak, “bu haberin rahatlatıcı olduğunu” söyledi ancak fazla ayrıntı vermedi.
Krieger, Ekim 2023’ten bu yana gözaltında tutuluyordu. Belarus devlet medyasında yer alan haberlere göre, Krieger ülkenin bazı askeri tesislerinin fotoğraflarını çekmek ve Ukrayna özel servislerinin emriyle bir tren istasyonuna saldırı düzenlemekle suçlanıyordu.
Yeni bir umut
Salı günü erken saatlerde Lukaşenko, haziran ayında suçlu bulunan ve idama mahkum edilen Krieger’in temyiz başvurusunu görüşmek üzere bir toplantı düzenledi.
Toplantıya katılan Krieger’in avukatı Vladimir Gorbach, Belarus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Lukaşenko’nun Krieger’in af talebini değerlendireceğini ve kararını daha sonra açıklayacağını söylediğini aktardı.
Belarus Dışişleri Bakanlığı, Krieger’in akıbeti konusunda Alman yetkililerle temas halinde olduğunu belirterek, “durumun gelişmesi için özel çözümler önerdiğini” iddia etti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı ise Alman hükümetinin konuyla ilgilendiğini ve Krieger’e konsolosluk desteği sağladığını açıkladı.
İnsan hakları aktivistleri, Krieger’e yönelik suçlamaların Belarus’taki amansız siyasi baskıların ortasında geldiğine dikkat çekti. Lukaşenko’nun Ağustos 2020’de muhalefetin “şaibeli” olarak nitelendirdiği başkanlık seçimlerinde yeniden galip gelmesiyle alevlenen protestolara yönelik acımasız baskılar sırasında 35.000’den fazla kişi gözaltına alındı ve binlerce kişi polis gözetiminde dövüldü.
Belarus’un Viasna insan hakları grubundan Pavel Sapelka, Krieger’in Belarus’un hala Sovyet dönemindeki adıyla KGB olan üst düzey güvenlik teşkilatının bir provokasyonuna kurban gitmiş olabileceğini belirterek, bazı Belarusluların, Ukraynalı kılığına giren KGB memurları tarafından oluşturulan mesajlaşma sohbetlerinde yaptıkları açıklamalar nedeniyle mahkum edilip cezalandırıldıklarına dikkat çekti.
Krieger’in mahkumiyeti, Belarus makamlarının, 2019 yılında Berlin’de Çeçen asıllı bir Gürcistan vatandaşını öldürmekten Almanya’da müebbet hapis cezasına çarptırılan Vadim Krasikov ile ilgili olası bir takas isteyen Rus casuslarıyla senkronize hareket etmiş olabileceği yönündeki spekülasyonları arttırdı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in serbest bırakılması olasılığı sorulduğunda Krasikov’u içeren bir takası ima eder gibi göründü.
Bu ayın başlarında Gershkovich, kendisinin, işvereninin ve ABD hükümetinin “uydurma” olarak nitelendirdiği casusluk suçlamaları nedeniyle maksimum güvenlikli bir hapishanede 16 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.
Kaynak: EURONEWS