Rojin Kabaiş dosyasındaki hukuki süreçleri ve eksiklikleri değerlendirmek amacıyla 11 ilin barolarına bağlı kadın hakları merkezleri bir araya geldi. Barolar, iş birliği kararı aldı.
Van Barosu Rojin Kabaiş’in ölümüne dair etkin bir soruşturma yürütülmesi için kampanya başlatmıştı.
27 Eylül 2024’te kaybolan ve 18 gün sonra 15 Ekim’de kaybolduğu yere 24 kilometre uzaklıktaki Molla Kasım sahilinde cenazesine ulaşılan Rojin Kabaiş için Van Barosu bugün 10 baro ile ortak basın açıklaması yaptı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Ekim’de dosyaya kısıtlılık kararı getirmiş, Van Barosu kısıtlılık kararının kaldırılması talebiyle, Rojin Kabaiş’in ölümüne dair etkin bir soruşturma yürütülmesi için kampanya başlatmıştı.
Van, Diyarbakır, Antep, Urfa, Dersim, Batman, Mardin, Şırnak, Iğdır, Muş, Bitlis Baroları Kadın Hakları Merkezleri tarafından ortak gerçekleştirilen açıklamada Kabaiş’in soruşturmasının titizlikle yürütülmesi talep edildi.
“Soruşturmada eksiklilerin giderilmesi önemlidir”
Van Barosu avukatlarından Mariye Bildirici Borazan tarafından okunan basın açıklamasında, soruşturmanın ciddiyeti sorgulandı.
Borazan, “Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, ilk günden itibaren dosyaya dahil oldu. Ancak dosyada bulunan kısıtlılık kararının kaldırılması gerektiğini belirtiyoruz. Bu kararın kaldırılması, soruşturmada eksikliklerin giderilmesi ve dosyanın daha hızlı çözüme kavuşması adına önemlidir” dedi.
Borazan, ilk alınan Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunda birçok eksiklik olduğunu belirterek, “Rojin Kabaiş dosyasındaki raporlar eksik bilgi içeriyor ve sorulara yanıt verilmeden, yalnızca sonuç kısmı değiştirilmiş. Bu durum soruşturmanın ciddiyetine gölge düşürmektedir. Ek raporun yalnızca suyun kalma süresiyle ilgili birkaç bilgi sunduğu görülmektedir, ancak raporun diğer soruları yanıtsız bırakması, dosyanın üzerinin örtülmeye çalışıldığı izlenimini yaratmaktadır” diye konuştu.
“Rojin’in ölümüne dair net bir açıklama yok”
Açıklamanın devamında, ilk günden itibaren olayın intihar olarak gösterilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Borazan, Rojin Kabaiş’in telefonunda intihar ettiği algısını güçlendirecek aramalar olduğuna dair çıkan haberler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. “Ancak ATK raporunda, Rojin’in ölümünün intihar mı, kaza mı, cinayet mi olduğu konusunda net bir açıklama yoktur. Ölümün hangi tür suda gerçekleştiği de belirsizdir” diyen Borazan, şüpheli kadın ölümlerinin soruşturulması gerektiğini vurguladı.
“Dosyada hala bir şüpheli belirlenmedi”
Rojin Kabaiş’in telefon verilerinin açılmadığını, cansız bedeni üzerindeki DNA örneklerinin sahiplerinin henüz tespit edilmediğini belirten Borazan, dosyada hala bir şüphelinin belirlenmediğini ifade etti. “Bu eksiklikler soruşturmanın ciddiyeti konusunda büyük şüpheler yaratmaktadır. Van Barosu olarak dosya hakkında yapmış olduğumuz işlemler ve elde ettiğimiz verilerle ilgili ayrıntılı bir raporu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Kadına yönelik şiddete karşı Bölge Barolarının işbirliği içinde olacağını vurgulayan Borazan, “Rojin Kabaiş ve şüpheli şekilde ölen tüm kadınlar için buradayız. Şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için hukuki mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.