Deprem bir afettir ve bunun konuşulması felaketten öte bir şey değildir; depremle ilgili siyasiler konuştukça, yalnızca öfke biliniyor ve seviye oldukça düşüyor: Depremle ilgili bilgi ve yorumlar bilim adamlarına, depremden sonra ki yaraları sarma meselesi teknik elemanlara ve doktorlara bırakılmalıdır.
Depremde en az dikkat çekilen yerlerden biri Adıyaman’dır. Tanıdığım kişiler üzerinden edindiğim bilgiler şunlardır:
Ölümler var ve ölenlerin çoğuna ulaşılmamıştır. Büyük sorunlardan biri ceset torbalarıdır. Cesetler şişiyor. Cesetlerin gömülmesi için hastaneye gidip bir kayıt alınıyor ve sonra da bu cesetler gömülüyor. Cesetler yıkanmadan gömülüyor, dini vecibeler yerine getirilemiyor. Alevi ve Suni nüfus için de bu iki vecibe, ilk üç gün için belki kabul edilebilirdi ama şimdi, dördüncü gündeyiz ve bunların asgari ölçüde yerine getirilmesi gerekiyor.
Adıyaman’da ölümlerin çoğu ilk gün hariç, ikinci günden sonra donarak ve havasızlıktan olmuştur.
Hava koşulları her türlü çalışmayı engelliyor. Soğuktan en çok çocuklar etkileniyor ve en yine çocuklar soğuktan ölüyor. Çocuklara, mont ve çorap gönderilmelidir. Acildir.
Yardım kamyonlarına adresler doğru verilmelidir. Dağ köylerinde depremden dolayı pek çok hasar vardır. Televizyon izlenmediğinden, telefonla iletişim kuramadıklarından dolayı yalnızca depremin kendilerini vurduğunu düşünen köyler vardır. Köylerde ölümler ağırdır. Sadece Yaylakonak ve civarında yüzün üstünde ölü vardır. Bu köyde sevindirici olan kimi haberlerde vardır, bir kadın çocuğunu doğurmuştur. Dördüncü gün bu köye helikopter gelmiş ve yaralıları götürmüştür. Kimi yaşlılara göre ellerini göğe açıp dua etmişlerdir, Allah onlara helikopter göndermiştir.
Adıyaman’a üç gün sonra elektrik kısıtlı da olsa gelmiştir.
İstanbul’dan ve diğer vilayetlerden pek çok sağlık personeli Adıyaman’a gitmek için yola çıkmıştır. Bunlar Elazığ’a inmişlerdir. Onlara yol gösteren kimse olmamıştır. Bu anlamda yola çıkan sağlık personeli kendi başına çareler düşünmüşlerdir. Sahre hastaneleri kurmuş, çalışmalara başlamışlardır. Buradaki doktor ve hemşireler büyük doktorlardır. Yanlarına gelen hastalara kendi çoraplarını vermişlerdir. Kendi kazaklarını…
Adıyaman Merkez’de Mimar Sinan Parkı’nda kurulan Sahra Hastanesi’nde çocuklar için acil iki temel ihtiyaç vardır: Bunlardan ilki airwey, diğeri anjiyo cat’tır. Airwey, dilin geriye kaçmasını engelleyen plastik bir malzemedir; eczacılar bunu ailen göndermelidir; anjiyo cat, mor ve sarı damar yolu açmak için gerekli olan malzemedir… Acildir.
Acıbadem ve Bahçeşehir gurubunun kurduğu sahra hastanesi bu anlamda önemlidir. Burada on beş kişi çalışmaktadır.
Hastanede son üç gündür çok zor ameliyatlar yapılmıştır ve buradaki hekimler durmadan ameliyat yapmışlardır; yedi yaşındaki bir çocuk ayağı kesilmiştir.
Yarın (Bugün) 110 sağlık personelinin Adıyaman’a gideceği bilgisini aldım…
Binevler’e acil temel gıda ve giyecek yardımı yapılmalıdır.
Enkaz altından dördüncü günde ses geliyor. Ses cihazlarının, termal kameraların, polis köpeklerinin ve ısı göstergeleri acil ihtiyaçlardır. Işıklandırma sorunu çözülmelidir. Ceset torbası acil ihtiyaçlar arasındadır.
Yabancı ülkelerin ekipleri de Adıyaman’a gitmişlerdir: Japonya, Çekoslovakya, Ermenistan ve İtalyan ekipler enkaz çalışmalarında aşama kaydediyorlar. Fransız doktorların Fransızca bilen kimselere ihtiyaçları vardır. Fransızca ve İngilizce bilenler onlarla ilişki kurmalıdır.
Şu an öğrenebildiğimiz ihtiyaçlar bunlardır.