Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 16 Haziran 2022 tarihinde tutuklanan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazeteci Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin’e ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirdi.
Açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yöneticileri ile çok sayıda gazeteci katıldı.
Sık sık “Özgür basın susturulamaz” sloganının atıldığı açıklamada, tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı. Açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu.
‘TUTUKLAMALAR HUKUKİ DEĞİL’
İktidarın hedefinde olan gazetecilere yönelik her gün yeni bir baskı ve engellemenin gerçekleştiğini belirten DFG üyesi Selman Çiçek, gazetecilerin yanı sıra yargı tacizine de maruz kaldığını söyledi. Gazetecilerin susturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Çiçek, “İktidar ve yargı, Kürt ve Kürt basınına yönelik düşmanca yaklaşımını 2022 yılının başından bu yana yoğun bir şekilde sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor. Meslektaşlarımız, haklarında tek bir suç delili olmamasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilirken, birçok hak ihlaline de maruz kalıyor. 16 Haziran günü, 16 Özgür Basın emekçisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. ‘Örgüt üyeliği’ iddiasıyla haklarında yüzlerce sayfa iddianamenin hazırlandığı özgür basın emekçileri bir yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor” dedi.
GAZETECİLİK ENGELLENİYOR
14 Mayıs seçimleri sürecinde JINNEWS muhabiri Beritan Canözer, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz’la birlikte toplam 7 gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Çiçek, “İktidarın baskılarına karşı hakikatleri yazmaktan bir an olsun sakınmayan arkadaşlarımız, kadınların, çocukların, doğanın bir bütünen toplumun sesi olmaya devam ediyor. Dolayısıyla iktidara yakın medya gibi algı yaratmaya değil, algıyı kırmayı amaç edinmiş, toplumsal haberciliği esas alan 16 özgür basın emekçisi, bir yıldır cezaevinde tutularak, mesleklerini yapmaları engelleniyor” diye belirtti.
Tüm baskı, engelleme ve tutuklamalara karşı Özgür Basın emekçileri olarak gerçekleri yazmayı sürdüreceklerini vurgulayan Çiçek, gazetecilerin 11 Temmuz’da görülecek duruşmasına katılım çağrısında bulundu.
Açıklama, “Özgür Basın susturulamaz” sloganlarıyla sona erdi. Dava kapsamında tutuklanan JINNEWS Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş, dün Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
/Mezopotamya Ajansı/