Kanada’daki Facebook ve Instagram kullanıcılarının haber paylaşımı kısıtlanıyor

GündemMedya

Meta, Kanada’daki Facebook ve Instagram kullanıcılarının bu platformlardaki haber paylaşımlarını kısıtlamaya başlayacağını duyurdu.

Meta’dan yapılan açıklamada, “Bugün, Çevrimiçi Haber Yasası yürürlüğe girmeden önce Kanada’daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram’da haberlere erişimin sona ereceğini teyit ediyoruz.” denildi.

Açıklamada bahsedilen yeni yasa, Meta ve Google gibi internet devlerinin haber kurumları ile platformlarındaki içerik paylaşımı için ödeme yapmasını gerektiriyor ve aksi takdirde bağlayıcı tahkimle karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.

Perşembe günü senatoda onaylanan yeni yasanın yürürlüğe girmesi için formalite olarak kraliyet onayını alması gerekiyor.

Yasa, teknoloji şirketlerinin haber kurumlarını çevrimiçi reklam pazarında engellemelerini önlemek için daha sıkı bir düzenleme isteyen Kanada medya endüstrisinden gelen şikayetler üzerine önerilmişti.

Meta’nın bir süredir test ettiği kısıtlama, Avustralya’da 2021’den bu yana uygulanıyor.

Meta ve Google’dan eleştiri

Yasayı öneren Kanadalı bakanın “Hükümet Kanadalılar için teknoloji devlerine karşı duramazsa, kim durabilir?” diyerek savunduğu yasa Meta ve Google tarafından eleştiriliyor.

Meta sözcüsü yasayı “platformlarımızın nasıl çalıştığına dair gerçekleri göz ardı eden temelden kusurlu bir mevzuat” olarak nitelendirdi.Facebook ve Avustralya anlaştı: Haber sayfaları geri yüklenecek

Sözcü, “Bizi yayınlamadığımız ve insanların büyük çoğunluğunun platformlarımızı kullanma nedeni olmayan bağlantılar veya içerikler için ödeme yapmaya zorlayan bir yasal çerçeve ne sürdürülebilir ne de uygulanabilir.” dedi.

Google sözcüsü de perşembe günü yaptığı açıklamada tasarının “uygulanamaz” olduğunu belirtti ve hükümetle acilen ileriye dönük bir yol bulunması için gerektiğinin altını çizdi.

Google ve Facebook benzer kurallar yasalaştığında Avustralya’daki hizmetlerini kısıtlamakla tehdit etmişmevzuatta değişiklik yapılmasının ardından Avustralyalı medya şirketleriyle anlaşmaya varmıştı.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Diyabet hastalarının sayısı 2050’de 1,3 milyarı aşabilir
Almanya: İş gücü göçünü kolaylaştıran yasa Meclis’ten geçti

Öne Çıkanlar