AB ülkelerine yapılan sığınma başvurusu 1 milyona dayandı

DünyaGündem

Avrupa Birliği ülkelerine sığınma başvurusu yapan kişi sayısı 2022’de 1 milyona dayandı. Almanya 244 bin ile en fazla başvuru alan ülke olurken onu sırasıyla Fransa, İspanya, Avusturya ve İtalya takip etti.

 

Avrupa Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre, 2022 yılında 1 milyona yakın kişi AB ülkelerine sığınma başvurusu yaparken, en fazla başvuru alan ülke Almanya oldu.

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) yaptığı açıklamada 2022 yılında üye ülkelere yapılan sığınma başvurularının yaklaşık bir milyon olduğu belirtildi. Ajans, geçen yıl 996 bin başvuru olduğunu ve bunun 2021 yılına göre yüzde 53 daha fazla olduğunu duyurdu.

UKRAYNALILAR RAKAMA DAHİL EDİLMEDİ

T24’ün haberine göre Suriye, Afganistan, Türkiye, Venezuela ve Kolombiya’dan gelenler sığınma başvurusunda bulunan en büyük gruplar arasında yer aldı. Almanya 244 bin ile en fazla başvuru alan ülke olurken onu sırasıyla Fransa, İspanya, Avusturya ve İtalya takip etti. Ukrayna’daki savaştan kaçan yaklaşık 4 milyon kişinin Avrupa Birliği’nde yaşadığı, bu kişilerin geçen yıl yapılan sığınma başvuruları sayısına dahil edilmediği kaydedildi. Ajans, sığınmacı sayısının “birçok ülkede halihazırda zor durumda olan kabul merkezleri üzerinde ciddi bir baskı yarattığını” söyledi.

GÖÇMEN KABUL ETMEYEN ÜLKELER PARA ÖDEYECEK

Rapor, Avrupa Birliği liderlerinin özellikle yasal bir yol olmaksızın Avrupa kıyılarına ulaşanlar için yeni bir göç planını tartıştığı bir dönemde geldi. Kısa bir süre önce, devletlerin belirli sayıda göçmeni kabul etmelerine ya da reddettikleri her kişi için 20 bin euroya kadar ödeme yapmalarına izin veren bir plan üzerinde anlaşmıştı. Macaristan ve Polonya plana itiraz etmiş, Macaristan Başbakanı Viktor Orban geçen hafta devlet televizyonuna yaptığı açıklamada planı uygulamayacaklarını söylemişti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise plana olan güvenini dile getirerek, planın üye ülkelere çeşitli seçenekler sunduğunu söyledi. AB’nin planı, üye ülkelere sığınmacıları bekleme merkezlerinde aylarca tutabilmesi imkanı verdiği için eleştirilerek insan hakları ihlalinin yasalaşacak hali olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Bold medya

İlginizi Çekebilir

Onur Şener cinayeti: İki sanığa 25’er yıl hapis
Tahir Elçi davasında olay yerinde keşif yapılması talebi reddedildi

Öne Çıkanlar