Şengal’de IŞİD terör örgütünün Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 9 yıl geçti.
Beş bine yakın Ezidi’nin katledildiği, 6 bin 500 kadın ve çocuğun kaçırıldığı katliamın izleri canlılılığı koruyor ve sorun da yakıcı bir halde devam ediyor…
Ezidi Kürtlerin “73’üncü Ferman” diye adlandırdığı Şengal Katliamı’nın yıl dönümünde Ezidilerin acıları tazeleniyor.
Her yıl 3 Ağustos’ta Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan örgüt, 2014’ün Haziran ayında Musul kentini işgal ettikten sonra 3 Ağustos’ta Şengal’i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı.
Ezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik düzenlenen barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişi ise kaçırıldı.
HPG gerillarının müdahalesi sonucu Ezidiler için bir ‘hayat koridoru’ açıldı .Saldırıdan böylece kurtulan yüzbinlerce Ezidi Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlercesi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.
Saldırının ardından Şengal’in işgalden kurtarılması için büyük bir mücadele verildi. 13 Ekim 2015’te Kürt güçlerinin; Peşmerge ve gerillaların başlattıkları ortak mücadele sonucunda Aralık 2015’te Şengal, IŞİD’den geri alındı.
Ancak bugüne kadar da Şengal’in ve Ezdilerin yaraları sarılmadı. Birçok ülke terör örgütü örgütü IŞİD’in yaptıklarını Soykırım olarak kabul ettiyse Şengal’deki sorunlari kamplarda yaşayan göçmenlerin sorunları, kayıplar sorunu, Türkiye’nin SİHA saldırıları gibi yığınla sorun hala çözüm bekliyor…