1 Eylül’de başlayacak yeni adli yılda yargıda kritik davalar ve soruşturma dosyaları gündemde olacak. İmamoğlu, Demirtaş, Kavala ve HDP kapatma davaları ile Kılıçdaroğlu ve Sinan Ateş soruşturmaları yakından izlenecek.
DW Türkçe‘den Alican Uludağ’ın haberi:
2023-2024 Yeni Adli Yılı, 1 Eylül Cuma günü Yargıtay’da düzenlenecek törenle resmen başlayacak. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yüksek yargı başkanları ile bakanların katılması bekleniyor. DW Türkçe, yeni adli yılda ön plana çıkacak olan bazı dava ve soruşturma dosyalarını mercek altına aldı.
İmamoğlu’nun geleceğini Yargıtay belirleyecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine “ahmak” dediği gerekçesiyle verilen 2 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasının kesinleşip kesinleşmeyeceği yeni adli yılda netleşecek. Yerel mahkemenin verdiği karar, henüz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin önünde bekliyor. İstinafın vereceği kararın ardından dosya bu kez Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek. Temyiz sürecinden çıkacak olası bir onama kararı, İmamoğlu’na siyasi yasak gelmesi anlamı taşıyor. Bu durum da İmamoğlu’nun 2024’te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yeniden aday olmasını engelliyor. Aynı zamanda İmamoğlu’nun yine olası CHP Genel Başkanlığı adaylığının önü de bu kararla kapanacak.
Bunun yanı sıra, İmamoğlu hakkında süren davalar da var. İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin “ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla dava açılmıştı. Yedi yıla kadar hapis ve siyasi yasak istenen davanın ilk duruşması 15 Haziran’da Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Duruşma 30 Kasım’a ertelendi.
İmamoğlu hakkında Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya hakaret ettiği iddiasıyla “kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde “terör iltisaklı” kişilerin işe alındığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı’nın raporu üzerine başlatılan bir soruşturma da bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İmamoğlu’nun şüpheli olup olmadığı henüz net değil.
Kılıçdaroğlu hakkındaki soruşturmalar
14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili seçilemeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının sona ermesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bekletilen dokunulmazlık dosyaları savcılığa gönderilmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda soruşturma bürolarına dağıttığı 18 dosyada Kılıçdaroğlu’na “terör örgütü propagandası yapmak,” “halkı kin ve düşmanlığa tahrik,” “Cumhurbaşkanına hakaret,” “kamu görevlisine hakaret” ve “iftira” gibi suçlamalar yöneltiliyor. Bu dosyaların davaya dönüşüp dönüşmeyeceği ise yeni adli yılda belli olacak.
HDP kapatma davası
Yargıda HDP ile ilgili ise kritik iki dava sürüyor. Bunlardan ilki Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) karar aşamasına gelen HDP kapatma davası… Dosya şu anda esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için AYM raportörünün önünde duruyor. Hazırlanacak raporun üyelere dağıtılmasının ardından AYM, belirlenecek özel günde toplanarak kapatma talebini esastan karara bağlayacak.