Kürtlerin “Mam Celal” olarak tanıdığı Irak’ın eski Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani’nin hayatı film oldu.
Kürdistan tarihinin önemli liderleri arasında yer alan Celal Talabani’nin hayatını konu alan film vefatının yıl dönümünde gösterime girecek.
Celal Talabani Vakfı Medya Koordinatörü Karwan Resul Rûdaw’a yaptığı açıklamada, 50 dakikalık filmin 3 Ekim’de Mam Celal’in mezarı başında ölümünün yıl dönümü vesilesiyle yapılacak anma ardından Bağdat’taki resmi anma töreninde ve Necef’te gösterime gireceğini söyledi.
Karwan Resul filmin Mam Celal’in çocukluğundan ölümüne kadar mücadelesi, çalışmaları ve aldığı görevlerini içeren hayatından önemli kesitleri izleyicilere aktarmayı amaçladığını belirterek şunları dile getirdi:
“Film özellikle şimdiki ve gelecek nesillerin Mam Celal ile yaşadığı dönemler hakkında önemli bilgiye sahip olması açısından pek çok önemli ayrıntıyı öğreneceği bir belgesel niteliği taşıyor. 50 dakikalık filmde rol alanların hepsi Kürt aktör ve aktrisler. ”
Celal Talabani kimdir?
Tam ismiyle Celal Hüsameddin Nurullah Talabani, 1933 yılında başkent Erbil’in Koye ilçesinde (Koysancak) dünyaya geldi.
1946 yılında henüz 13 yaşındayken Kürt öğrencilerin oluşturduğu gizli bir derneğe üye oldu. Ardından Kürdistan Demokratik Partisi‘nin (KDP) öğrenci birliğine girdi ve 18 yaşına geldiğinde partinin merkez komitesine atandı.
1959 yılında Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Talabani, öğrenci birliği üyesi, gazeteci ve siyasetçi kimliğiyle uzun yıllar mücadele etti.
Eylül Ayaklanması’nın başlamasında önemli bir role sahip olan Talabani, Mele Mustafa Barzani’ye yakınlığıyla da biliniyordu.
1961 yılında Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katıldı.
1963 yılında Abdulkerim Kasım’ın devrilmesinden sonra Abdülselim Arif’in kurduğu hükümette Kürt delegasyonuna başkanlık etti.
1971’deki 11 Mart Antlaşması’ndan sonra Kürdistan Ayaklanması’nın temsilcisi olarak Beyrut’a gitti.
Talabani, 1975 yılında bir grup arkadaşıyla Suriye’nin başkenti Şam’da Kürdistan Yurtseverler Birliğini (KYB) kurarak, partinin genel sekreteri seçildi.
Kürt Kurtuluş Mücadelesi’nde özellikle 1970 ve 1980’de önemli role sahip olan Celal Talabani, 1986 yılında İdris Barzani ile büyük Kürt Cephesi’nin kurulmasında önemli rol oynadı.
1992’de Kürdistan Bölgesi’ndeki ilk seçimde Kürt Özgürlük Hareketi’nden aday oldu.
1998’de İngiltere ve Amerika’nın araya girmesiyle Washington’da yapılan görüşmeler sonucu, Talabani ile Barzani arasında yapılan ateşkes anlaşmasıyla 4 yıllık Kürtlerin ‘Brakujî’ olarak isimlendirdiği “kardeş savaşı” sona erdi.
2003’te Saddam’ın devrilmesinden sonra Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi seçilen Celal Talabani, Irak Anayasasının yazılımında da önemli rol aldı.
Celal Talabani, 6 Nisan 2005’te Irak Cumhurbaşkanı seçildi. Irak tarihinde ilk kez bir Kürt cumhurbaşkanı seçilmişti.
Talabani, 2014 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdü.
17 Aralık 2012 yılında Talabani, dönemin Başbakanı Nuri Maliki ile yaptığı toplantı sonrası beyin kanaması sonrası felç oldu.
Konuşamaz ve çok fazla hareket edemez duruma gelen Celal Talabani uzun süre tedavi için Almanya’da kaldı.
Kürtlerin Mam Celal’i 2 Ekim 2017’de tedavi gördüğü Almanya’da vefat etti. Ölümü üzerine Kürtdistan Bölgesi’nde 7 gün, Irak genelinde ise 3 gün ulusal yas ilan edildi.
Talabani, Süleymaniye’deki Dabeşan Mezarlığında defnedildi.
Kürt siyasetçi ve KYB’nin kurucularından İbrahim Ahmed’in kızı Hero İbrahim Ahmed ile evli olan Celal Talabani’nin Kubad ve Bafıl adında 2 çocuğu bulunuyor.
Bafıl Talabani şu an KYB Genel Başkanı, Kubad Talabani ise Başbakan Yardımcısı görevi yapıyor.
/rûdaw/