Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin mali hakları ile maaş meselesinin hiçbir mesele ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti tüm yükümlülüklerini son derece şeffaf bir şekilde yerine getirmiştir ve Bağdat’ın da aynı şekilde yaklaşmasını bekliyoruz” dedi. Barzani, İran ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının Kürdistan Bölgesi’ni de kapsadığını belirterek, askeri bir harekat için mazeret olmadığını söyledi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil’e gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schellenberg ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Rûdaw TV’den Senger Abdurrahman’ın Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı ve memur maaşlarına ilişkin sorusuna yanıt veren Barzani, kendisi ve Başbakan Mesrur Barzani de dahil tüm ilgili tarafların Bağdat ile bire bir temas halinde olduklarını söyledi.
Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşları
Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin mali hakları vardır ve meşrudur. Önemli olan şudur; maaş meselesi hiçbir meseleye karıştırılmamalıdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti bütçe yasasından önce belirlenen tüm yükümlülüklerini yerine getirdi ve Bağdat ile son derece şeffaf bir şekilde müzakere içinde oldu. Bağdat’tan da Kürdistan Bölgesi’ne aynı şekilde yaklaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Irak hükümetinin diğer çalışanlarının maaş meselesini bir an önce çözmesi gerektiğine vurgu yapan Barzani, yakın zamanda Erbil’den üst düzey bir heyetin Bağdat’ı ziyaret edeceğini söyledi.
Barzani, “Umarım bu mesele Bağdat ile karşılıklı uzlaşma temelinde çözülür” dedi.
Irak’ta kurulan yeni hükümetin tüm tarafların uzlaşması sonucu kurulduğunu hatırlatan Başkan Neçirvan Barzani, “Bizim bu hükümete katılmak konusunda yazılı bir anlaşmamız var. Bu hükümeti oluşturan temel taraflardan biriyiz. Bu nedenle var olan sorunları diyalog ve müzakere yolu ile çözmekten sorumluyuz” diye konuştu.
Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin çalışanların sayısına ve maaşlarına dair tüm verileri Bağdat’a sunduğunu belirterek, bu konunun siyasi bir mesele haline getirilmesine karşı olduklarını yineledi.
Bağdat ile çözülmeyen tek meselenin maaş ve bütçe meselesi olmadığına dikkati çeken Barzani, “Çözülmesi gereken 140’ıncı Madde meselesi var. Şengal Anlaşması’nın uygulanması meselesi var. Hepsinden de önemlisi şu netleştirilmeli; Irak’ın idari sistemi federal bir sistem midir, merkezi midir. Şu anda Kürdistan Bölgesi’ne karşı uygulanan biçim federal değil. Bağdat’ın desteği ile federal sistem konusunda müşterek bir anlayışa varmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İran’ın tehditleri
Barzani, İran’ın Rojhılatlı Kürt örgütlerin varlığını gerekçe göstererek Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tehditlerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Irak ile İran arasında bir güvenlik anlaşması imzalandı. Kürdistan Bölgesi Irak’ın bir parçası olarak bu anlaşmaya tabidir. Biz topraklarımızın komşularımızdan hiçbirine yönelik tehdit olarak kullanılmasını istemiyoruz. Ne İran’a, ne Türkiye’ye ne de herhangi bir tarafa karşı. Bu çerçevede Bağdat ile koordine halinde bazı adımlar atıldı. Biz bu adımların olası bir güvenlik sorununun önünü almasını umuyoruz. Ben askeri bir harekat için herhangi bir mazeret olduğunu düşünmüyorum.”
Kürdistan Parlamentosu seçimleri
Kürdistan Parlamentosu seçimleri için tarih belirlediklerini anımsatan Barzani, bundan sonraki sürecin Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nun inisiyatifinde olduğunu söyledi.
Neçirvan Barzani, “Bundan sonra seçim sürecini yürütmeleri konusunda Seçim Kurulu’nun pratik adımlar atmasını bekliyoruz. Biz tüm taraflar olarak bu programa uyacağız” diye ekledi.
Peşmergenin birleştirilmesi
Peşmerge güçlerinin bakanlık bünyesinde birleştirilmesi sürecine ilişkin soruyu yanıtlayan Barzani, “ABD’li müttefiklerimiz sürecin çok ağır yürüdüğü konusunda şikayette bulunuyor. Fakat bu hiçbir adım atılmadığı anlamına gelmiyor. Adımlar atıldı, biz daha büyük adımlar atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Petrol meselesi
Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’tan bağımsız petrol ihraç etmesi konusunda “bir hata” yapmadığını vurgulayan Barzani, petrol sevkıyatının yeniden başlamasının da Bağdat ve ilgili taraflarla yapılacak müzakerelere bağlı olduğunu belirtti.
Neçirvan Barzani, gerekli olduğu taktirde kendisinin de Bağdat’ı ziyaret edeceğini ve bunun gayet normal olduğunu söyledi.
/rûdaw/