ABD’li yetkililer Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler’e ait yaklaşık 30 noktada 60’tan fazla hedefin vurulduğunu söyledi.
VOA Türkçe’denBegüm Dönmez Ersöz’ün haberi:
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “Yemen’de Husiler’le savaş istemiyoruz, saldırıların sona erdiğini görmek istiyoruz” dedi.
ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, Yemen’de Husiler’in insansız hava araçları, mürettebatsız gemi, saldırı seyir füzesi, radar ve hava izleme/gözlem kabiliyeti hedef alındı.
Biden yönetimi yetkilileri ABD ve İngiltere’nin; Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın desteğiyle düzenlenen operasyonda hedeflerin Husiler’in askeri kabiliyetine zarar verecek şekilde seçildiğini vurguladı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, harekat sonrası değerlendirmenin devam ettiğini; ancak vurulan her hedefin Husiler’in askeri kabiliyeti açısından önemli olduğunu bildiklerini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Pennsylvania’ya gitmek üzere Beyaz Saray’dan ayrılmasının ardından uçakta gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan John Kirby, vurulan hedeflerin “meşru askeri hedefler” olduğunun altını çizdi.
Saldırılara devam etme ve karşılık verme tehdidinde bulunan Yemen’deki Husi isyancılarının iddiasına göreyse, ABD ve İngiltere’nin harekatında beş kişi öldü, altı kişi yaralandı.
ABD Genelkurmay Başkanlığı Direktörü Korgeneral Douglas Sims Husiler’in karşılık vermesini beklediğini; grubun bugün gün içerisinde gemisavar balistik füze ateşlediğini ancak füzenin herhangi bir gemiye isabet etmediğini söyledi.
ABD’nin kararında Husiler’in 9 Ocak’taki kapsamlı saldırısının etkili olduğu belirtiliyor
ABD İran destekli milis gruplarının İsrail ve Hamas arasında savaşın başlamasının ardından gittikçe tırmanan şekilde Irak ve Suriye’de Amerikan üslerine yönelik saldırılara karşılık vermişti.
Washington hem Yemen’deki kırılgan ateşkesi sekteye uğratmamak hem de bölgede daha büyük bir çatışmayı tetiklememek amacıyla şimdiye kadar Husiler’in saldırılarına doğrudan askeri şekilde karşılık vermekten kaçınmıştı.
ABD ve İngiltere’nin Husi hedeflerine karşı ortak operasyonla harekete geçme kararında, Husiler’in bugüne kadarki en büyük saldırısı olarak nitelenen 9 Ocak’taki saldırının etkili olduğu belirtiliyor.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husiler’in bu kapsamlı saldırıda İran’ın tasarladığı tek yönlü insansız hava araçları, gemisavar seyir füzeleri ve balistik füzelerle Kızıldeniz’in güneyinde uluslararası taşımacılığı hedef aldığını açıklamıştı.
Amerikalı yetkililere göre, Başkan Joe Biden Salı günü öğleden sonra ulusal güvenlik ekibini topladı ve kendisine sunulan seçenekleri değerlendirdikten sonra Husiler’e ait askeri hedeflerin vurulmasına onay verdi.
Operasyonların devamı gelebilir mi?
Üst düzey Amerikalı askeri bir yetkili Husiler’in Kızıldeniz’de 9 Ocak’takine benzer bir saldırıyı gerçekleştirebileceğini düşünmediklerini söyledi; ancak “göreceğiz” diye de ekledi.
İngiltere hükümeti şu aşamada yeni bir harekatın planlanmadığını söylerken; Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Husi hedeflerine yönelik ortak harekatın son olmayabileceği mesajını verdi.
İran’a mesaj
ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü ilerleyen saatlerde Pennsylvania’da yaptığı bir açıklamada, Husiler için “terörist grup” ifadesini kullandı.
Başkan Biden, Husiler’in bu şekilde davranmaya devam etmeleri halinde karşılık verileceğini vurguladı.
ABD Başkanı Biden Pennsylvania’da bir gazetecinin, “İran’a bir mesajınız var mı?” sorusuna, “İran’a mesajı zaten verdim” sözleriyle yanıtladı.
ABD’li yetkililer bir süredir İran’ın desteklediği Husiler’in yabancı terör örgütleri listesine (FTO) alınması seçeneğinin değerlendirildiğini ifade ediyor.
Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby bu konuda henüz bir karar alınmadığını söyledi.
ABD Husiler’i yabancı terör örgütleri listesinden 2021 yılında çıkarmıştı.
ABD’den Husiler’e mali destekle suçlanan iki şirkete yaptırım
ABD Maliye Bakanlığı’ndan Cuma günü yapılan açıklamada, İran mallarının sevkiyatını yapan ve Husiler’in fonlanmasına destek veren şirketlerin yaptırım listesine alındığı açıklandı.
Açıklamada bu malların sevkiyatının ABD’nin yaptırım listesinde bulunan İran destekli Said El Cemal adına yapıldığı belirtildi.
Said El Cemal, İran Devrim Muhafızları, ona bağlı Kudüs Gücü ve Husiler’e maddi destek sağlanmasındaki rolü sebebiyle 2021’de ABD’nin yaptırım listesine alınmıştı.
ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu satışlardan elde edilen gelir Husiler’in Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde uluslararası taşımacılığa yönelik devam eden saldırılarını destekliyor” denildi.
Yaptırım listesine alınan şirketlerden biri Hong Kong’daki Cielo Maritime Ltd şirketi; diğeri de Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Global Tech Marine Services adlı şirket.