İnsan Hakları Derneği (İHD), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, Sanatolia Kolektif Atölyeler ve Sözyüzü Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Eğitim Sen Mersin Şubesi’nde şiir ve şarkı dinletisi düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kent milletvekili Perihan Koca, DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eş Başkan Adayı Nuriye Arslan ve pek çok kurum ile örgütün katılım sağladığı etkinlikte, “anadil haktır”, “anladığım, konuştuğum, yazabildiğim dilim özgürlüğümdür”, “anadil haktır, engellenemez” pankartları ve dövizleri asıldı.
‘BU TOPRAKLAR DİLLERİN MEZARLIĞI’
Düzenleyici olan örgütlerin başkanları ve eş başkanlarının söz alması ile başlayan etkinlikte ilk olarak konuşan İHD Şubesi Başkanı Gazi İnci, anadilde eğitim hakkının önemine dikkati çekerek, bu kapsamda mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Ardından söz alan Eğitim Sen Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, pek çok dilin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu topraklar dillerin kültürlerin bahçesi olacakken mezarlığı oluyor” dedi.
‘YAŞAR KEMAL ÇİÇEKLİ BAHÇEYE BENZETİYORDU’
ÖHD Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya da 21’nci yüzyılda hala unutulan, unutturulmaya çalışan diller üzerinde tartışma yürütüldüğüne dikkati çekerek “Bizler bu dillerin yaşatmanın yol ve yöntemini aramaya çalışıyoruz. Yaşar Kemal dilleri bin bir çiçekli bir bahçeye benzetiyordu. Kaybedilen dillerin de o çiçekli bahçeden koparılan çiçeklere benzetiyordu. Umuyorum ki her dilin konuşulduğu günlere ulaşacağız” dedi. Sözyüzü Dergisinde Kürtçe şiirler ve yazılar yazan Jana Med İnanç da şunları söyledi: “Dünya anadil günü kutlu olsun. Anadil bizim için önemli. Ben küçükken Mersin’e geldiğimde Türkçe bilmiyorum babam bir gün eve gelip artık Kürtçe konuşmayacaksınız dedi. Nasıl olacak. Diğer dili de bilmiyordum. Kendimce bir dil oluşturdum. Çocukluğum böyle geçti.”
‘TÜM DİLLER İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’
Daha sonra söz alan DEM Parti Akdeniz Belediyesi eşbaşkan adayı Nuriye Arslan da her insanın özgür bir yaşam içerisinde dilini konuşması gerektiğini belirterek, “Sadece Kürtçe için değil, tüm diller için bir mücadele yürütülecekse bizler de üzerimize düşeni yapacağız. Bugün çok dilli çok ulusu bir araya getirdiniz. Bu çok kıymetlidir. Her dil yaşamını sürdürmelidir. Bizler de bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
ANAYASAL GÜVENCE
Son olarak söz alan milletvekili Perihan Koca, Türkiye’nin bir dil mezarlığına dönüştürüldüğünü söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin genetik kodlarının imha, inkar ve asimilasyon politikalarıyla şekillendiğini belirten Koca, “Geçtiğimiz günlerde mecliste anadil günü dolayısıyla anadilde konuşma yapan vekillerin sesi kısıldı. Bugün faşizmin kurumsallaşma hamlelerin atıldığı yerden halkların sesini, sözünü, dilini ve kültürünü yaşatmak için adımlar attığını biliyoruz. Biz bu imha, inkar, tasfiye politikalarına karşı barışın, adaletin dilini söylemeye halkın sesi olmaya devam edeceğiz. En temel hakkımız olan anadil anayasal güvence altına alınana kadar mücadele edeceğiz” ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından Kürtçe, Arapça, Zazaca ve Azerice başta olmak üzere pek çok dilde şiirler, şarkılar ve türküler okundu.
/Mezopotamya Ajansı/