Mardin Savur ilçesine bağlı Kele (Hisarkaya) köyündeki tarihi Roma kalesi, çok sayıda mağara ve doğal güzellikler keşfedilmeyi bekliyor.
Köylüler, köyde arkeolojik kazıların yapılmasını ve tarihi alanın turizme kazandırılmasını istiyor. Son zamanlarda turistlerin ilgisini çekmeye başlayan alana son olarak Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü (DİDOSK) 60 kişilik bir dağcı ve doğaseverle bir gezi düzenledi.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Zerzevan kalesi ile yaşıt olduğu ve Milattan Sonra 130 yılında inşa edildiği belirtilen Kela Pozreş (Hisarkaya Kalesi), Savur ilçesine 19 kilometre uzaklıktadır. Kalenin Roma İmparatoru Hadrianus Antonios zamanında Pers İmparatorluğunun saldırılarından korunmak için gözetleme ve askeri garnizon kuleleri şeklinde inşa edildiği belirtiliyor. Hisarkaya köyü, bir iç kale biçiminde yapılmış tarihi Pozreş kalesinin içine yerleşmiş. Tarihi alanda, köyü çevreleyen kaleden kalan 4 sur bölümü, köye girişte bulunan tarihi köprü ve hem köyün içinde hem de köyün dışında yapılmış çok sayıda mağara bulunuyor. Mağaraların bir bölümünün geçmişte ibadet yerleri ve barınmak için ev olarak kullanılmış.
Hisarkaya köylüleri, köylerinin hem doğal güzellikleri hem de tarihi eser ve mağaralarıyla, bölgenin önemli bir turizm merkezi olmaya aday bir alan olduğunu belirterek, “2018 yılında alınan bir karar ile iç kale içindeki köyümüz 2. Derece ve kuzeyindeki Nekropol ise 1. Dereceden SİT alanı olarak kabul edildi. Yani alan korumaya alındı ve define arayıcıları tarafından kazılan alanlar kapatıldı. Şimdi arkeolojik kazıların yapılmasını ve hem şimdiye kadar bulunan ve yeni kazılarla bulunabilecek tarihi eserlerin tanıtımının yapılmasını bekliyor. İyi bir tanıtım yapılırsa hem köyümüz hem de çevresinin yerli ve yabancı turistlerin önemli ilgi merkezlerinden biri olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştular.
Kela Pozreş (Hisarkaya Kalesi) kamuoyunda pek bilinmemesine karşılık az da olsa turist ve turist kafileleri köye gitmeye başladı. Son olarak Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü, dağcılar Eray Karahan ile Yeliz Çuban’ın yönetiminde köye ve kaleye bir gezi düzenledi. 60 kadar dağcı ve doğaseverin katıldığı geziye katılanlar, alanda 4 saat süren bir yürüyüş yaptı ve gördükleri tarihi ve doğal güzelliklere hayran kaldılar. DİDOSK gezi gribinin yöneticilerinden Eray Karahan, “Kalenin durumu içler acısı bir durumda. Bakımsızlık ve ilgisizlikten önemli bir bölümü yıkılmasına karşılık bazı bölümleri tüm ihtişamıyla ayakta duruyor. Kurtarma kazılarının acilen yapılması gerekiyor. Ziyaretçiler için güzel tarafi, kaleyi gezdikten sonra yakınındaki Savur çayina inilip piknik yapılabilir. Kaleyle birlikte buralarda da düzenleme yapılması gerekir.” dedi.
Fotoğraflar: Mehmet Masum Süer /Diyarbakır/