Avrupa Birliği ‘savaş ekonomisi moduna’ geçmeye hazırlanıyor

DünyaGündem

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin “savaş ekonomisi moduna” geçebilmesi için silah endüstrisini güçlendirme amacıyla planlar hazırladı…

AB yetkililerine göre, Avupa Komisyonu’nun iç piyasadan sorumlu üyesi Thierry Breton, üye ülkeleri Avrupalı savunma sanayi şirketlerinden daha fazla ortak alım yapmalarını teşvik etmek ve bu tür firmaların üretim kapasitelerini artırmalarına yardımcı olmak için öneriler sunacak.

Breton “Paradigmayı değiştirip savaş ekonomisi moduna geçmemiz gerekiyor. Bu aynı zamanda Avrupa savunma sanayisinin bizim desteğimizle daha fazla risk alması gerektiği anlamına da geliyor,” ifadelerini kullandı.

Bir Fransız teknoloji şirketinin eski CEO’su olan Breton, Donald Trump’ın bir dönem daha ABD başkanı seçilme ihtimalinin, Avrupa’nın kendisini korumak için daha fazlasını yapması gerektiği anlamına geldiğini vurguladı.

Breton “Mevcut jeopolitik bağlamda, müttefiklerimizin her dört yılda bir yaptığı seçimlerin sonucu ne olursa olsun, Avrupa kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk almalıdır,” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı birçok Avrupa ülkesini savunma harcamalarını artırmaya yöneltti.

Ancak AB yetkilileri, üye ülkelerinin tek başlarına hareket etmesinin daha az etkili olduğunu savunuyor ve AB organlarının savunma sanayii politikasında daha büyük bir rol oynamasını istiyor.

Uzmanlar da Ukrayna Savaşı’nın Avrupa savunma sanayinin büyük miktarlarda top mermisi talebinde ani bir artış gibi bazı büyük zorluklara hazırlıksız olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söylüyor.

Breton’un önerileri arasında, ABD’nin diğer hükümetlerin ABD silah şirketlerinden silah satın almasını kolaylaştırmasını sağlayan ABD Yabancı Askeri Satış planının Avrupa versiyonunun oluşturulması da yer alıyor.

Bir başka öneri ise AB’nin Avrupalı silah firmalarını kriz zamanlarında Avrupa’dan verilen siparişlere öncelik vermeye zorlamasına olanak tanıyacak.

Tekliflerin gerçeğe dönüşmesi için AB’ye üye 27 ülkenin hükümetlerinin ve Avrupa Parlamentosu’nun onayı gerekecek.

Üye ülkelerse savunma ve askeri konularda yetkiyi devretmekte çoğu zaman isteksiz davranıyor.

Öte yandan NATO da AB’nin Avrupa savunmasına yardım etme çabalarını memnuniyetle karşıladığını ancak bunların transatlantik ittifakın çalışmaları ile çakışmaması gerektiğini söylüyor.

Breton’un paketi 2027 sonuna kadar yaklaşık 1,5 milyar euroluk bir fon oluşturulmasını içeriyor.

Savunma harcamaları için düşük olan bu miktar ilk olarak yasal bir çerçeve oluşturulması için kullanılacak.

Breton ayrıca savunma projeleri için 100 milyar euroluk özel bir AB fonu kurulması çağrısında bulundu.

Komisyon yetkilileri, Ukrayna AB’nin bir parçası olmasa da Kiev’in ortak satın alma ve üretim kapasitesini artırmaya yönelik önerilen yeni planlarda yer almasını istediklerini söylüyor.

Paketin lansmanı öncesinde isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir yetkili, “Buradaki misyonumuz Ukrayna’ya neredeyse bir üye devlete eşdeğer muamele etmektir,” dedi.

/euronews/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

Almanya’dan Macron’un ‘korkaklık’ ifadesine tepki
 Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Araci ile Türkiye Milli Savunma Bakanı Güler görüştü

Öne Çıkanlar