Hamburg’da düzenlenen gösteride “Çözüm hilafet” afişi Almanya’da siyasette tartışma yarattı

DünyaGündem

3 saat önce

Hamburg’da hafta sonunda düzenlenen gösterideki “Çözüm hilafet” çağrısı, Almanya’da siyasette tartışma yarattı. Gösteri 2003’te yasaklanan Hizb-ut Tahrir örgütünü de gündeme getirdi.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya’da yoğun tartışmalara neden olan gösteriye ilişkin Bild gazetesine yaptığı açıklamada, daha fazla radikal İslamcı ve Yahudi düşmanını sınır dışı etmeyi planladıklarına dikkat çekti. Faeser, “Geniş çaplı yasa paketimiz şimdi yürürlükte. Bu çerçevede, Alman vatandaşlığı olmayan İslamcı ve antisemitlerin daha hızlı bir biçimde sınır dışı edilmesi kolaylaşıyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser’e eleştiri

Öte yandan, Hamburg’daki gösterinin yasaklanmamış olması, Alman siyaset camiası ve toplumda eleştirilere neden oldu.

Başbakan Olaf Scholz’ün de üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) üyelerinden Dirk Wiese, gösteride atılan sloganları eleştirdi. Wiese, “Hilafetin asla çözüm olmadığını, IŞİD teröründen kaçabilip Almanya’ya gelen çok sayıda insan bizzat biliyor. Hukuk devleti, şiddet, Hamas propagandası ve Yahudilere karşı nefret söylemine göz yummaz” diye konuştu.

Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) üyelerinden Christoph de Vries ise, İçişleri Bakanı Faeser’in radikal islamcılarla mücadele ediş biçimini “topyekün çöküş” olarak betimledi. De Vries, “Genç Müslümanlar üzerinde etkisi giderek artan İslamcılara karşı mücadelede derhal partiler üstü bir omuz omuza vermeye ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

İslamcılık alanında uzmanlaşan Claudia Dantschke de, gösteriyi organize eden örgütlerden olan “Muslim Interaktiv” ismindeki grubun henüz yasaklanmamış olmasından ötürü İçişleri Bakanlığı’nı sert bir dille eleştirdi. Salı günü yaptığı açıklamada, Dantschke, “Muslim Interaktiv’in çoktan yasaklanmamış olması benim için gizemli bir durum. Çünkü bu grup maskesini çoktan çıkardı” diye konuştu.

Muslim Interaktiv örgütü, Hizb-ut Tahrir’in halefi olarak değerlendiriliyor. Dantschke, Hizb-ut Tahrir örgütünün 2003 yılından bu yana yasaklı olduğuna dikkat çekiyor.

Hizb-ut Tahrir’in Türkçe yayınları da var

Alman iç istihbaratı Anayası Koruma Teşkilatı’nın son raporunda, Hizb-ut Tahrir’in 750 üyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 1953 yılında kurulan ve Almanya’da 2003’te faaliyetleri yasaklanan radikal örgütün hedefinin, “Bütün Müslümanları baskıdan kurtarmak” ve “dünya çapında bir hilefet çatısı altında birleştirmek” olduğu da belirtiliyor.

Örgüte göre Müslümanların baskıdan kurtulmak amacıyla kendini savunması için başvuracağı her yol mübah. Bu amaçla başka İslamcı gruplara yönelik şiddete de göz yumulabileceğini savunuyor. Hizb-ut Tahrir’in en karakteristik özelliği ise antisemitizm.

Federal istihbaratın raporuna göre, örgütün farklı dillerde hilafet hedefinin öne çıktığı yayın organları mevcut. Bunlar arasında Türkçe “Köklü değişim” isimli aylık gazete de bulunuyor.

Bu grupların hem yapılanmalarının tanınırlığını artırmak, hem de yeni üye kazanmak amaçlı yoğun sosyal medya faaliyeti yürüttüğü dikkat çekiyor.

Hamburg’daki gösteride Muslim Interaktiv adlı internet ve sosyal medyada aktif olan yapılanma öne çıksa da, Türkçe’ye “İslam Kuşağı” diye çevrilecek “Generation Islam” da yine Hizb-ut Tahrir’e yakınlığıyla istihbarat raporlarına geçen bir diğer yapılanma.

Hafta sonunda düzenlenen ve hilafet çağrıları yapılan gösterilerle öne çıkan, hem kent hem de eyalet olan Hamburg’un istihbaratına göre, burada 2022 itibarıyla farklı uyruklara sahip 360 Hizb-ut Tahrir üyesi bulunuyor.

Güçlü oldukları Hamburg’da bu kişilerin özel ve kamuya kapalı alanlarda ya da restoranlarda biraraya geldiği de istihbarat raporunda yer alan bir diğer ayrıntı.

Örgütün üyelerini, “Halaqat” yani güzel ahlak, halukluk adını verdiği iç eğitim çalışmalarıyla yetiştirdiği ve bu eğitimde derslerin Almanca, Dari ve Türkçe yapıldığı haber veriliyor.

Hizb-ut Tahrir üyelerinin Hamburg’da genelde camilerde istenmeyen gruplardan olduğu da istihbarat raporlarında yer alan bir diğer tespit.

12 “tehlikeli İslamcı” sınır dışı edildi

Resmi verilere göre, 2023 yılında Almanya toplam on iki “tehlikeli İslamcı”yı vatandaşları oldukları ülkeye sınır dışı etti.

Öte yandan, Alman güvenlik makamları, ülkede toplam 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle, “tehlike teşkil eden kişi” olarak sınıflandırıyor. Bu 480 kişiden 152’si Alman vatandaşlığına sahip. 120’si ise hem Almanya, hem de başka bir ülke olmak üzere çifte vatandaşlığa sahip.

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (Verfassungsschutz), ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.

Kaynak: DW

İlginizi Çekebilir

Borell: Bazı AB ülkelerinin mayısta Filistin devletini resmen tanımasını bekliyoruz
Kemal Okutan: 1 Mayıs ve Van Direniş Ruhu

Öne Çıkanlar