🔴 İnsan hakları savunucuları, Manahel el Otaibi isimli 29 yaşındaki Suudi kadın hakkında verilen 11 yıllık mahkûmiyetin ülkedeki ifade özgürlüğünün sınırlarını gösterdiği değerlendirmesinde bulunuyor.
Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler’e gönderdiği bir mektupta, internet fenomeni bir kadın fitness eğitmeninin 11 yıl hapis cezası aldığını teyit etti.
Ancak mektupta, mahkumiyetin, 29 yaşındaki Manahel el Otaibi’ye isnat edilen “terörizm suçları” ile ilgisi olup olmadığı konusuna değinilmedi.
Riyad, davanın eğitmenin sosyal medyadaki varlığıyla hiçbir ilgisi olmadığı konusunda ısrar ediyor.
İnsan hakları savunucuları ise, Manahel el Otaibi hakkında verilen mahkûmiyetin ülkedeki ifade özgürlüğünün sınırlarını gösterdiği değerlendirmesinde bulunuyor.
Bu durum aynı zamanda ülkedeki kadınların yaşamının bazı yönlerini şaşırtıcı bir şekilde özgürleştiren Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından yönetilen ülkenin başka bir yönüne işaret ediyor.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) ile el Otaibi’nin davasını takip eden Londra merkezli Suudi insan hakları örgütü ALQST, konuya dair ortak açıklama yaptı.
Açıklamada “El Otaibi ile ilgili suçlamalar, sadece kıyafet tercihi ve görüşlerini çevrimiçi ortamlarda ifade etmesiyle ilgili. Bunlardan bazıları, Suudi Arabistan’daki erkek vesayet sisteminin sona erdirilmesine yönelik sosyal medyada çağrı, uygunsuz kıyafetler giydiği videoları yayınlamak ve abaya giymeden mağazalara gitmek.” ifadelerine yer verdi.
Suudi Arabistan’ın Cenevre’deki BM daimi misyonu mektubunda, el Otaibi’yi mahkum eden delillerle ilgili bilgi vermedi.
Ancak davayla ilgili “temelsiz ve doğrulanmamış iddialar” bulunduğunun altını çizdi.
Sosyal medya platformları Instagram, Twitter ve Snapchat’te fitness videoları yayınlayan el Otaibi, mahkeme belgelerine göre, “ülkeye yurt içi ve yurt dışında hakaret etmek, kamu düzenine ve toplumun geleneklerine karşı isyan çağrısı yapmak, yargıya ve adalete meydan okumak” ile suçlanıyordu.
El Otaibi’nin paylaşımları arasında kadınlara yönelik serbest kıyafet kuralları savunmak, eşcinsel hakları ve Suudi Arabistan’da erkek vesayet yasalarının kaldırılması yer alıyor.
Ayrıca ‘müstehcen’ kıyafetler giymekle ve “hükümeti devirmek” ifadesini içeren Arapça etiketler paylaşmakla da suçlanmıştı.
El Otaibi, Kasım 2022’den beri tutuklu. ALQST’e göre el Otaibi’nin kız kardeşi Fouz da benzer suçlamalarla karşı karşıya kaldı ancak Suudi Arabistan’dan kaçtı.
Krallığın mektubunda, “hakların kullanılması ve savunulması Suudi kanunlarına göre suç değildir; ancak teröristlerin eylemlerini hak kullanma veya savunma olarak tanımlayarak meşrulaştırmak kabul edilemez ve terörist suçları meşrulaştırma girişimi oluşturur.” denildi.
/euronews/