Amida Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Diyarbakır’da aralarında Ticaret Odası, Baro, Ticaret Borsası, Tabipler Odasının da aralarında olduğu 103 sivil toplum kuruluşu, Kobani davasında Kürt siyasetçilere verilen ağır cezalara tepki gösterdi.
Açıklamada , ”31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra siyasette normalleşme ve yumuşama dönemine olan ihtiyaca yönelik söylem ve değerlendirmelerin yapıldığı bir süreçte, demokratik siyasete doğrudan müdahale niteliği taşıyan bu hukuksuz karar, toplumun tüm kesimlerinde büyük bir rahatsızlığa ve tepkiye yol açmıştır.” denildi.
103 Sivil toplum kuruluşu adına hazırlanan ortak açıklamayı Diyarbakır eski Tabipler Odası Başkanı Elif Turan okudu.
Yargısal faaliyetlerin suçlamalara konu edilmesinin yanlış olduğunu belirten Turan şunları belirtti:
“Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan, hatta tümüyle ortadan kaldıran bu ve benzeri politik temelli yargılamalar, çoğulculuğu ve farklı fikirleri sindirme gayesiyle ülkeyi hukuk devletinden ve demokrasiden uzaklaştırmaktadır.
‘Siyasi saiklerle hareket edildi’
Demokratik hukuk devletinin temeli şüphesiz bağımsız ve tarafsız yargıdır. Yargının bağımsız olamadığı bir ortamda hiçbir hakkın ve bireyin hukuk güvenliğinden söz edemeyiz. Savunma hakkı başta olmak üzere adil yargılanma hakkı ilkelerinin ihlal edildiği, AİHM kararlarının uygulanmadığı bir sürecin sonunda verilen ağır mahkumiyet kararları; yargının, siyasi saiklerle hareket ettiğini ve bağımsızlığını yitirdiğini çok açık şekilde göstermiştir.
‘Çözüme zarar veren pratiklere son verilmeli’
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak siyasal alanı daraltmaya yönelik yargı eliyle yapılan bu ve benzeri müdahalelere karşı durmaya devam edeceğimizi, başta Kürt meselesi olmak üzere toplumsal sorunların demokratik ve barışçıl çözümüne zarar veren yargı pratiklerine son verilmesini ve temel hakları ihlal edilen siyasetçilerin serbest bırakılmasını beklediğimizi kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.”