DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Mardin-Amed arasında çıkan yangını söndürmek için harekete geçen köylülerin polis ve askerin yolu kapatması nedeniyle olay yerine ulaşamadıklarını söyledi.
Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na açıklama yapan Güneş “Polis ve asker yolu kapatmıştı. O yüzden ateşi söndürmek isteyen yurttaşlar yangın yerine yetişemediler” dedi.
Amed’in Çınarve Mardin’nin Mazıdağ ilçeleri arasında çıkan yangında 13 kişinin yaşamını yitirirken, 78 kişi de yangından etkilendi. Yangında Çınarilçesine bağlı Tobinî ve Herberê köyleri ile Mazıdağ’in Kelekê ve Dirînê kırsal mahalleleri etkilendi. Görgü tanıkları, yangının elektrik tellerinin temasıyla çıktığını belirtirken, yangına havadan müdahale edilmemesi, yayılmasını artırarak hasarın büyümesine neden oldu.
Partisinin diğer milletvekilleriyle birlikte ilk andan itibaren yangın yerine giden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş, yangın ve yaralı haberini aldıktan sonra Mardin Devlet Hastanesi’ne gittiklerini belirtti. İlk etapta büyük bir kaosun olduğunu kaydeden Güneş, hem yaralıların hem de hayatını kaybedenlerin ardı sıra hastaneye getirildiğini ifade etti.
Yangının uzun bir süre söndürülemediğini hatırlatan getiren Güneş, “Yangın yeri dağlık alan olduğu için ambulans, itfaiye orada ateşin kontrol edemiyordu. O yüzden bizde çabucak bir şekilde helikopterin yangını kontrol etmesi için gelmesini istedik. Çok fazla yaralı olduğu için Sağlık Bakanlığı’yla da iletişime geçtik. Halktan da bilgi alıyorduk, ama köylerin yolları kapanmıştı. Polis ve asker yolu kapatmıştı. O yüzden ateşi söndürmek isteyenler de yangın yerine yetişemediler. Her alanda eksiklik olduğu için halk imkanı ateşi söndürmekte buldu. Ama o da köylülerin yaşamına neden oldu” ifadelerini kullandı.
Bu yangının çıkış nedeni için DEDAŞ’a bakılması gerektiğine dikkati çeken Güneş, “Bunun altını kazımak için belki 40 yıl önceye gitmek gerekiyor. Çünkü 40 yıldır bu topraklarda DEDAŞ diye bir sorun var. Her yaz geldiğinde, ekimler başladığında DEDAŞ sorunu başlıyor. Bu elektriğin kesilmesiyle oluyor. Elektrik kesildiği zaman su da kesiliyor. Halk da tepkisini dile getiriyor. Siz kime gidip sorsanız, çoğu aynı cevabı verir. Bu köyde her saat elektrik kesiliyor. Çünkü bu elektrik sistemi çok eski. 40 sene önce yapılmış. Direkleri tahtadan ya da telleri çok eski. DEDAŞ, elektriği kestiği zaman elektrikle oynuyor. Elektrikle oynanırsa zaten ateşle oynanır” diye konuştu.
Aynı bölgeye yakın yerlerde 3 gün öncede yangın çıktığını dile getiren Güneş, “Bu köyde ilk defa yangın olmuyor. Köylülerin dediğine göre, 3 gün öncede aynı sebepten bu köyde yangın çıkmış. O yüzden köylüler çok defa gidip dilekçede vermiş. ‘Bu direk sistemi 40 yıl önceden kalmış. Çok eski ve riskli. Biz ekim yapıyoruz ve her zaman bu direklerden yangın çıkma ihtimali var’ diyorlar. O yüzden birçok defa başvuru yapmışlar. Ama hiçbir hizmet yapılmamış. Tabii ki yine halkımızın geleceği ayaklar altına alınmış. O yüzden yeni bir yangın başlamış. Ama bu yangın rüzgar faktörüyle diğer yangınlardan daha farklı. Çok yayılmış. Yurttaşlar, hayvanlarını ve ekimlerini korumak isteyenler. Gidip yangını söndürmek istemişler. Rüzgar, yangını harlamış. Onlarda yangının içinde kalmış. Bu şekilde bu köyde 13 kişiyi kaybettik” ifadelerinin kullandı.
Yangının başladığını duydukları ilk andan itibaren hızlıca koordinasyon kurduklarını anlatan Güneş, “Yangının haberi geldikten şimdiye kadar hem partimiz hem Amed, Mardin, Wan, Şirnex belediyelerimiz hem vekillerimiz hem de halkımız gönüllülükle ellerinden gelen her şeyi yaparak büyük bir destek verdiler. Bu birlik bize güç verdi. Yaralarımızı dayanışarak sarıyoruz. Çünkü bugüne kadar iktidar, devlet zaten hiçbir hizmet yapmamış. Tüm isteklerimize, rahatsızlıklarımıza, dilekçelerimize bir dönüş olamamış. Bundan sonra da olsa da birçok şey kaybettik. O yüzden biz varlığımızla, dayanışmamızla, gücümüzle buradayız, halkımızın yanındayız. Elimizden gelen her şeyle burada olacağız. Sonuna kadar da birbirimizin arkasında olacağız” şeklinde konuştu.
/MA/