Portekiz’in aşırı sağ partisi Chega, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından kurduğu yeni aşırı sağcı ittifak “Avrupa için Vatanseverler “e katıldı.
Orban, Avusturya’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) lideri Herbert Kickl ve Çekya’nın eski başbakanı ve ANO 2011’in genel başkanı Andrej Babis ile birlikte Pazar sabahı yeni bir aşırı sağcı ittifakın kuruluşu nedeniyle Viyana’da, “Vatansever Manifesto” adındaki metni imzalayarak, “Avrupa için Vatanseverler” hareketini başlatmıştı.
Haberi duyuran Orban’ın sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Chega’nın lideri bu egemenlikçi koalisyonun bir parçası olma niyetlerini açıkladı,” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama öncesinde Chega’dan Andre Ventura hareketin kuruluşunu siyasi bir “alternatif” inşa etmek ve sağı birleştirmek için “tarihi bir fırsat” olarak nitelendirmişti.
Ventura, Orban’ın geçtiğimiz hafta AB üst düzey görevlerine ilişkin anlaşmada olumsuz oy kullanmasına atıfta bulunarak, “Bu grup açıkça Ursula von der Leyen ve Antonio Costa’ya karşı” dedi.
Günlerce süren spekülasyonların ardından, “Avrupa için Vatanseverler”in kuruluşunu açıklayan Orban, Viyana’daki sunumda, “Avrupalıların istediği üç şey var: barış, düzen ve kalkınma,” dedi. “Bugün Brüksel’deki elitlerden aldıkları ise savaş, göç ve durgunluk.”
İttifak, AP’de yeni bir grup kurarak etkisini en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor. Ancak bunun için en az yedi AB üyesi ülkeden 23 AP üyesi gerekiyor.
Pazartesi gününe kadar Macaristan’ın Fidesz-KDNP’si (11 milletvekili), Çekya’nın ANO’su (7) ve Avusturya’nın FPÖ’sü (6) vardı. Fidesz ve ANO şu anda bağımsız değilken, FPÖ yakında ayrılmak zorunda kalacak olan aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) grubu içinde yar alıyor.
İttifak; iki AP üyesi ile Chega’nın eklenmesinin ardından 26 AP üyesine ulaşırken, yedi üye ülke şartını karşılamaya da bir adım daha yaklaştı.
Partiler, von der Leyen’in 2050 yılına kadar iklimi nötr hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve 27 üye devletin tamamının düzensiz göçmen gelişlerini yönetmesi için kurallar öngören geniş bir reform olan Yeni Göç ve İltica politikasına şiddetle karşı çıkıyor.
Dahası, Ukrayna’ya askeri yardım sağlanmasına da karşı çıkan partiler, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının etkinliğini sorguluyor ve Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin hükümetiyle yakın ilişkilerini sürdürmek istiyorlar. Ayrıca, Avrupa entegrasyonu projesine ve Brüksel ve Lüksemburg’daki uluslarüstü kurumlara verilen yetkiye de karşı çıkıyorlar.
Orban’ın yeni ittifakına 16 Temmuz’daki ilk genel kurul toplantısı öncesinde daha fazla üyenin katılması bekleniyor.
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), Mayıs ayında AP’deki popülist aşırı sağ partilerden oluşan Kimlik ve Demokrasi (ID) grubundan ihraç edilmesi nedeniyle şu anda siyasi bir gruptan yoksun olduğu için ittifaka katılmaya uygun bir aday gibi görünüyor.
/euronews/