Arjantin, Hamas’ı ‘terör örgütü’ ilan etti

DünyaGündem

Arjantin, Hamas’ı 7 Ekim saldırıları ve İran’a yakınlığı gerekçesiyle ‘terör örgütü’ olarak tanıdı.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin ofisinden cuma günü yapılan açıklamada, Hamas’ın ‘terör örgütü’ ilan edildiği duyuruldu.

İsrailli haber sitesi The Times of Israel’in aktardığına göre, Filistinli grubun mali varlıklarının dondurulması çağrısının da yapıldığı açıklamada, söz konusu karara gerekçe olarak, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi saldırı gösterildi.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim’de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı.

İsrail’in 76 yıllık tarihindeki en ölümcül saldırı olarak kayda geçen bu baskın, Gazze’de devam eden savaşın fitilini ateşledi.

Açıklamada, Hamas militanlarının 7 Ekim’deki saldırılarının yanı sıra İran’a yakınlığına da değinildi.

Arjantin, ülkedeki iki ölümcül terör saldırısından İran’ı sorumlu tutuyor.

Bu adım, büyük ölçüde sembolik bir adım olarak değerlendirilirken, Başkan Javier Milei’nin Arjantin’i Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail’in yanında konumlandırdığını da ortaya koydu.

Açıklamada, “Arjantin bir kez daha Batı uygarlığı ile hizalanmalı,” denildi.

Arjantin’in Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak tanıma kararı, 1994 yılında başkent Buenos Aires’teki bir Yahudi topluluk merkezine düzenlenen ve 85 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı saldırının 30. yıldönümünden sadece birkaç gün önce geldi. Bu olay, Arjantin’in modern tarihindeki en kötü saldırı olarak biliniyor.

1992 yılında Buenos Aires’teki İsrail Büyükelçiliği’ne yapılan diğer saldırıda ise 20’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Arjantin yargısı, bu iki saldırıyı Lübnan’ın İran destekli terör grubu Hizbullah üyelerinin gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

ABD, Avrupa Birliği (AB) ve diğer birkaç ülke uzun süredir Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlıyor. Hamas, Gazze Şeridi’nde fiili yönetici konumunda bulunuyor.

Arjantin’de önceki sol eğilimli Peronist hükümetler, İsrail ile dostane ilişkiler sürdürürken, aynı zamanda Filistin devletini desteklediklerini de ifade etmişlerdi.

Aralık ayında göreve geldiğinden bu yana Milei, İsrail’in en yakın müttefiklerini dahi geride bırakarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya olan açık desteği ile dikkatleri üzerine çekti.

Gazze’deki askeri operasyon nedeniyle büyük bir küresel baskı altında kalan İsrail şu anda izole durumda.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Kaynak: Euronews

İlginizi Çekebilir

İngiliz futbolcuların çorapları neden delik deşik?
Diyarbakır Orman Müdürlüğü memurunu yangın çıkartırken yakalandı

Öne Çıkanlar