Almanya’da 500.000’den fazla evin balkonuna prize takılabilir güneş enerjisi sistemi kuruldu.
Yeni veriler bu yılın ilk yarısında 220.000 PV (güneş panelleri sayesinde Güneş’ten elektrik elde etme yöntemi olan fotovoltaik) cihazının daha kurulduğunu ortaya koydu. Bu durum, bir uzmanın tabiriyle, Almanya’nın “çok güçlü güneş kültüründen” doğan bir patlama olarak değerlendiriliyor.
SolarPower Europe’ta politika danışmanı olan Jan Osenberg, güneş enerjili balkonların Avrupa’daki daha geniş çaplı enerji dönüşümünün bir parçası olduğunu belirtiyor.
Euronews‘a konuşan Osenberg, “Temelde bunu güneş enerjisi üretimi için mümkün olan tüm yapay altyapıyı kullanma eğilimi olarak görüyoruz,” dedi.
Tren rayları, otoyollar, otoparklar, araba çatıları, mezarlıklar ve bina cepheleri… Güneş enerjisiyle yenilenen yapıların listesi uzayıp gidiyor.
Peki, diğer Avrupa ülkelerinde neden güneş panelli balkonlara yönelik talep Almanya’dan daha az? Ve balkonunuza bu tür bir panel yaptırmayı düşünüyorsanız neleri bilmeniz gerekiyor?Kısaca güneş enerjili balkonlar: Nasıl çalışırlar
Güneş enerjili balkonları çatıdaki güneş panellerinden ayıran en önemli özellik, çok daha küçük bir sistem olması. Balkona yerleştirilen bu sistem, prize takılan bir veya iki panelden oluşuyor.
Konut çatı sistemlerinin enerjisinin yalnızca yaklaşık yüzde 10’unu ürettiklerini söyleyen Osenberg, kaba bir hesapla, Almanya’**da konut çatı sektöründeki 16 gigawatt (GW) kapasiteye kıyasla yaklaşık 200 megawatt (MW) kurulu balkon güneş enerjisi olduğu tahmininde bulunuyor.
Müşteri açısından ise temel fark balkon PV’sinin kurulumunun çok daha kolay olması. Çevrimiçi olarak satın alınabilen kiti kurmak için bir elektrikçiye ihtiyaç duyulmuyor. Çatı kurulumlarında ise tam aksi, yangın risklerinden ve yapıya zarar vermekten kaçınmak için sertifikalı montajcıların çağrılması öneriliyor.
Kısaca, balkona kurulan sistemde, paneller bir montaj yapısı üzerine yerleştiriliyor ve kablolar aracılığıyla elektriği DC’den AC’ye dönüştüren ve normal bir fiş aracılığıyla prizinize giren bir invertöre bağlanıyor.
Güneş balkonları kimler için?
Alman üretici Meyer Burger’den bir sözcü, “Balkon güneş panellerinin başarısının ana nedeni, daha önce güneş enerjisini kullanamayan insanlara güneş enerjisini kullanma şansı vermesi,” diyor.
“Çoğu insan bir eve sahip değil ya da miras koruması, gölgeleme veya çatının diğer yapısal koşulları nedeniyle çatıya güneş enerjisi kuramıyor. Onlar için balkon güneş enerjisi cazip çünkü kendi elektriklerini üretmek ve elektrik faturalarını azaltmak için güneş enerjisini kullanabilirler.”
Almanya güneş enerjisi teknolojisine yatırım yapan ilk ülkelerden biriydi ve şu anda Avrupa’da güneş enerjisinden en fazla elektrik üreten ülke konumunda. Ancak, başka yerlerde de olduğu gibi, apartman blokları sisteme entegre olmakta geç kaldı.
Danışman Osenberg, “Çatı üstü güneş enerjisinde çok konutlu birim sektörü gerçekten güneş enerjisi patlamasının dışında kaldı, [bu] gerçekten ihmal edildi,” dedi.
Osenberg bu durumu, örneğin tüm bina sahiplerinin çatı üstü güneş enerjisi kullanımını kabul etmelerindeki zorluklara ve elektriğin farklı daireler arasında paylaştırılmasındaki güçlüklere bağlıyor.
“Ancak balkon güneş enerjisi ile birdenbire her şey çok ama çok basitleşti. Son 10 yıldır güneş enerjisi alamayan tüm bu insanlar için artık buna erişmenin bir yolu var,” diyen Osenberg, yeni güneş enerjisi sistemi sahiplerinden oluşan bu “dalganın” sadece ucuz elektrikten faydalanmadığını, aynı zamanda enerji dönüşümünde yerlerini almak için güçlendiklerini ifade etti.
“Çatı üstü güneş enerjisi, güneş enerjisi sistemine sahip olan kişilerin elektrik tüketimlerini takip etmeye başlamaları, kendilerini enerji dönüşümünde öncü, enerji dönüşümünü destekleyen ve zaten bunun bir parçası olan biri olarak hissetmeye başlamaları gibi gerçekten güçlendirici bir ivmeye sahip.”
Almanya’da nasıl bir yöntem uygulandı?
Almanya 2000’li yıllarda çatı güneş enerjisi konusunda eğrinin önündeydi. Hükümet, örneğin şebekeye gönderilen her birim elektrik için sabit bir fiyat veren tarife garantileriyle insanları bu işe dahil olmaya teşvik etti.
Meyer Burger’in sözcüsüne göre, “Müşteriler bu patlamayı çoktan başlatmış ve siyasetten (bu alanda) bürokrasinin basitleştirilmesini başarıyla talep etmişti. KDV’nin kaldırılması gibi önlemler balkon güneşinin popülerliğine katkıda bulundu.”
Bölgesel düzeyde de sübvansiyonlar mevcut olurken, başkent Berlin’de sübvansiyonlar 500 euroya kadar (potansiyel olarak bir kitin maliyetinin yarısı) çıkıyor.
Osenberg, teknolojinin yaklaşık üç yıl sonra kendini amorti ettiğini belirterek, yaklaşık 20 yıllık bir kullanım ömrü ile “vatandaşlar için çok basit bir yatırım” olduğunun altını çizdi.
Kayıt sistemi nisan ayında basitleştirildiğinden, elektrik kuruluşu Bundesnetzagentur bu yıl kurulumların önemli ölçüde artmasını bekliyor.
Balkon güneş enerjisi sistemlerinin boyutu ve gücü de giderek artıyor. Ocak ve haziran ayları arasında 200 MW brüt kapasiteye sahip yaklaşık 220.000 ünite kaydedildi, bu da ünite başına ortalama 900 watt brüt kapasite anlamına geliyor. Bundesnetzagentur’a göre, bu rakam geçen yılki ortalama 800 watt’lık değerden daha yüksek.
Diğer ülkeler balkon güneşini neden ‘kaçırıyor’?
Avrupa Birliği (AB), üye devletlerin balkon güneş panellerinin benimsenmesine yardımcı olabileceğini açıkladı ancak bu zorunlu değil ve tüm ülkeler tarafından benimsenmedi.
Belçika’da kayıt dışı sistemlerin elektrik şebekesini beslemesinin yaratacağı etkiden endişe edildiği için prize takılabilen güneş enerjisi cihazları yasaklandı.
Şebeke operatörleri, ani değişiklikler elektrik kesintisine yol açabileceğinden, elektrik arzını denetlemek istiyor.
Osenberg ise, “Ancak bizim görüşümüze göre bu, gerçekten sorun değil çünkü balkon sisteminden gelen enjeksiyon o kadar küçük ki, etkisi de oldukça ihmal edilebilir olacaktır” dedi.
Avusturya, Fransa, İtalya, Polonya ve Lüksemburg balkon güneş enerjisi konusunda cesaretlendirici bir tutum sergiliyor. İspanya’daki yenilenebilir enerji kampanyacıları ise hükümetlerinin yakında kuralları gevşetmesini sağlamaya çalışıyor.
Balkon güneş paneli almadan önce bilmeniz gerekenler
Elbette güneş enerjisi alanında sürekli yenilikler oluyor ve balkonlar da bundan nasibini alıyor. Eğer siz de balkon paneli almak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Küçük ölçekli depolama bir seçenek. Bu sistemler çok fazla elektrik üretme eğiliminde olmasa da, daha fazla üretici balkona özel güneş enerjisi için depolama sistemleri sunuyor. Paneller ve invertör arasına yerleştirilen bataryalar çatılardakinden daha küçük ancak yine de gün boyunca çalışan ve akşamları depolanan enerjiyi kullanabilen kişiler için kullanışlı.
Uygulamalar elektrik kullanımınızı takip etmenize yardımcı olabilir. Bazı kitler, PV sisteminizin ne kadar elektrik ürettiğini ve enerji talebinizin ne kadarını karşıladığını görmenizi sağlayan uygulamalarla birlikte gelir. Bunlar güvenli sunucularda barındırılır, böylece dijital güvenliğiniz de tehlikeye girmez.
Kitinizin sürdürülebilir şekilde üretildiğinden emin olun. Meyer Burger’e göre bu, panellerin “kurşun veya [PFAS gibi] diğer toksik maddeler içermediği ve uygun sosyal ve etik standartlar altında zorla çalıştırılmadan üretildiği” anlamına geliyor.
Bir balkon güneş sistemi kiralamak için de seçenekler mevcut. Ve elbette, bu prize takılabilir sistemin güzelliği, bir daire kiralıyorsanız, taşındığınızda yanınızda götürebilmeniz.
Balkon sistemlerinin yine de güvenli bir şekilde monte edilmesi gerekiyor. Danışman Osenberg, her ne kadar “kendin yap” yaklaşımını teşvik etseler de, kurulumu ciddiye almanız gerektiği konusunda ısrar ediyor. Kanca tasarımları işi kolaylaştırıyor ancak modüller 24 kilo kadar ağırlığa sahip olduğundan, 10. kattan düşmeleri halinde ciddi hasara neden olabiliyor.
/euronews/