Afrika’yı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ – WHO) “küresel acil durum” ilan etmesine neden olan maymun çiçeği virüsünün “daha bulaşıcı” bir varyantının İsveç’te tespit edilmesinin ardından Avrupalı sağlık yetkilileri endişeli.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), salgının Avrupa’da yayılmasının “kuvvetle muhtemel” olduğu konusunda uyardı.
ECDC’den cuma günü yapılan açıklamada, vakaların hızlı bir şekilde teşhis edilmesi ve kontrol altına alınmaları için önlemler alınması halinde “Avrupa’da sürekli bulaşma olasılığının çok düşük olduğu” aktarıldı.
Maymun çiçeği geçtiğimiz yıldan bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) yayılıyor ve çok sayıda Afrika ülkesinde de vakalar tespit edildi. Virüs şimdiye kadar çoğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde olmak üzere 500’den fazla kişinin ölümüne yol açtı.
DSÖ çarşamba günü aldığı kararla Afrika’da yayılmaya devam eden maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) salgını nedeniyle “küresel acil durum” ilan etti.
Cuma günü Avrupa için yeni bir risk değerlendirmesi yapan ECDC, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinin salgından etkilenen bölgeleri ziyaret eden kişiler için seyahat tavsiyeleri yayınlamasını önerdi.
ECDC yaptığı açıklamada, “AB/AEA’dan etkilenen bölgelere seyahat eden ve etkilenen topluluklarla yakın teması olan kişiler için enfeksiyon olasılığı yüksek,” dedi.
Sağlık ajansı, “Ayrıca, AB/AEA’ya (yurtdışından) getirilen olası veya teyit edilmiş vakaların yakın temaslıları için orta düzeyde bir risk söz konusu,” diye ekledi.
Maymun çiçeği virüsünün iki alt türü bulunuyor. Orta Afrika’da endemik olan Klad I’in, 2022 küresel maymun çiçeği salgınına neden olan ve AB ülkelerinde dolaşmaya devam eden Klad II’ye göre daha ciddi hastalıklara ve daha yüksek ölüm oranlarına neden olduğu düşünülüyor.
Çok sayıda Afrika ülkesinde şu anda Klad I ve onunla ilişkili Klad Ib adı verilen yeni bir türün salgını ile mücadele ediliyor.
Etki ‘düşük’ ancak Avrupa hazırlıklı olmalı
İsveç Halk Sağlığı Kurumu dün Afrika dışındaki ilk enfeksiyon olan Klad I vakasınıbildirdi.
ECDC Direktörü Pamela Rendi-Wagner yaptığı açıklamada, “Afrika’daki bu salgının hızla yayılmasının bir sonucu olarak ECDC, AB/AEA’daki genel nüfus ve etkilenen bölgelere seyahat edenler için risk düzeyini arttırdı,” dedi.
“Avrupa ve Afrika arasındaki yakın bağlantılar nedeniyle daha fazla Klad I vakasına karşı hazırlıklı olmalıyız,” dedi.
Avrupalı sağlık yetkilileri Klad I’in Avrupa’daki etkisinin düşük olacağını belirterek, Avrupa’ya ulaşan vakalarla başa çıkmak için “yüksek düzeyde hazırlık planlaması ve farkındalık yaratma faaliyetleri” öneriyor. Buna, Avrupa’daki maymun çiçeği vakalarını tespit etmek için etkili gözetim, test ve temaslı takibi de dahil.
Ajans ayrıca, virüsten etkilenen bölgelere seyahat edenlerin aşı yaptırmayı düşünmelerini tavsiye ediyor.
/euronews/