BBC’nin Kudüs muhabiri Jon Donnison yazdığı analizde hem İsrail’in hem de Hizbullah’ın savaş istemediklerini beyan ettiklerini ancak her ikisinin de geniş çaplı bir savaşa ‘’hazır olduklarını’’ yazdı.
Jon Donnison analizinde şu görüşlere yer verdi:
İsrail ile Hizbullah arasında bu sabah gerçekleşen karşılıklı saldırılar, gerginliğin önemli ölçüde tırmandığını gösteriyor.
İsrail ordusu, yaklaşık 100 savaş uçağıyla bu gün sabah (Pazar) Güney Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine önleyici saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı. Hizbullah ise buna kuzey İsrail’e roket ve füzeler karşılık verdi.
Eğer bu 100 rakamı doğruysa, bu, 2006’da İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan tam ölçekli savaştan bu yana İsrail’in Lübnan’a düzenlediği en büyük saldırı olacak.
İsrail’in saldırıları yerel saatle 04.30’da gerçekleşirken, Hizbullah’ın yarım saat sonra yerel saatle 05.00’te büyük çaplı bir saldırı planladığı bildirildi.
New York Times’ın ismi açıklanmayan bir İsrail istihbarat yetkilisine dayandırdığı habere göre, bunlar arasında ülkenin en büyük şehri olan Tel Aviv’e, İsrail’in merkezindeki bölgelere düzenlenen roket saldırıları da yer alıyor.
Hizbullah, hava saldırısı sirenlerinin çaldığı kuzey İsrail’deki askeri tesisleri hedef alarak 300’den fazla roket ve füze ateşlediğini duyurdu.
Bölge genelinde bu son tırmanışın yeniden topyekun bir savaşa yol açmasından endişe ediliyor.
Hizbullah yaptığı açıklamada, bunun, 30 Temmuz’da Beyrut’ta düzenlenen bir saldırıda İsrail’in üst düzey komutanlarından Fuad Şükr’ü öldürmesine verilen yanıtın ilk aşaması olduğunu söyledi.
Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin ertesi gün İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıda öldürülmesinin arkasında İsrail’in olduğuna dair yaygın bir inanış var.
O günden bu yana bölge hem Hizbullah’tan hem de İran’dan gelecek cevabı bekliyor.
İran’dan henüz bir misilleme yapmış değil.
Ancak bu sona füze ve roket gönderme Hizbullah’ın ilk önemli misillemesi gibi görünüyor.
Diplomatlar haftalardır Gazze’deki krizin daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini önlemek için çalışıyorlar.
ABD, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılamamasının diplomatik çabaların başarısızlığa uğramasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ancak ABD’nin yoğun baskılarına rağmen, 10 aydan fazla süren savaşın ardından Gazze’de ateşkes sağlanması için yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.
İsrail ordusu, iki cephede savaşmaya hazır olduğunu söylüyor: Gazze ve Lübnan’la olan kuzey sınırında.
Ancak Hizbullah, Hamas’tan çok daha güçlü bir güç.
Yaklaşık 150 bin roketi olduğu ve bunların bir kısmının İsrail’in dört bir yanındaki hedeflere ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Bir kısmı Suriye savaşında yer almış olan savaşçıları, Hamas’ın savaşçılarından daha iyi eğitimli ve donanımlı olduğu ileri sürülüyor.
Gazze’deki çatışmanın başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti ve bazıları İsrail’de yeni bir savaşa dair iştah olup olmadığını sorguluyor.
Ancak yüz binlerce yedek asker Gazze’de savaşmak üzere İsrail ordusuna çağrıldı. Ancak pek çok İsrailli, özellikle de kuzeydekiler, Hizbullah’la başa çıkılması gerektiğini söylüyor.
Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana orada yaşayan on binlerce insan evlerinden tahliye edildi. Birçoğu işlerini kaybetti.
Güney Lübnan’da da on binlerce kişi İsrail saldırıları korkusuyla evlerini terk etmek zorunda kaldı.
İsrail ve Hizbullah liderleri başka bir tam ölçekli savaş istemediklerini söylüyorlar. Ancak her iki taraf davranışlarıyla savaşmaya hazır olduklarını söylüyor.
/BBC Word/