Sırbistan’a 12 adet Rafale savaş uçağı satılmasını öngören bir anlaşma imzaladı.
Savaş uçaklarıyla ilgili anlaşma, Macron’un Sırbistan’ın Rusya’dan uzaklaşarak Avrupa Birliği (AB) ile bağlarını güçlendirmek amacıyla ziyaret ettiği Belgrad’da düzenlenen ortak basın toplantısında duyuruldu.
Macron anlaşmayı “tarihi ve önemli” olarak nitelendirdi ve Sırbistan’ı “Avrupa ruhunu ortaya koyduğu” için övdü.
“Sırbistan’ın Rafale savaş uçaklarını tercih etmesi, daha güçlü ve daha egemen bir Avrupa içerisinde iki ülke arasında uzun vadeli bir ittifakı temsil eden açık bir tercihtir. Bu seçim stratejik özerkliğimizin bir parçasıdır ve onu daha da güçlendirmektedir,” dedi.
Sırbistan’ın filosunu yenilemesi gerektiği üzerine artan yorumların ardından, Vucic Rafale anlaşmasının “büyük bir haber” olduğunu belirtti.
“Sözleşme, yedek motorlar ve diğerleri de dahil olmak üzere tüm lojistik paketi içerecek şekilde imzalandı. Sözleşme 2.7 milyar euro değerinde. Tamamen yeni on iki uçak Sırbistan Cumhuriyeti’ne ait olacak,” dedi.
Rusya, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Moskova’ya karşı uygulanan uluslararası yaptırımlara katılmayı reddeden Sırbistan’ın savaş helikopterleri de dahil olmak üzere askeri uçak tedarikçisi konumunda.
AB katılım müzakereleri
Sırbistan resmi olarak AB üyeliğini hedefliyor ancak Vucic’in giderek otokratikleşen yönetimi altında Sırbistan, üyelik için temel ön koşullar olan hukukun üstünlüğü ve demokratik reformlar alanlarında çok az ilerleme kaydetti.
Perşembe günü yerel medyada yayınlanan Sırp halkına yönelik bir mektupta Macron, Balkan ulusunu AB geleceğini sürdürmeye teşvik etmeye çalıştı ancak “Avrupa Birliği’ne katılma perspektifi olması gerektiği kadar cazip görünmüyor,” dedi.
Macron, “katılım müzakerelerinin ritmiyle ilgili endişeler ve yorgunluğun yanı sıra bazen AB’ye karşı bir tür kızgınlık, hatta güvensizlik” olduğunu belirtti.
Liberal Danas gazetesinde yayımlanan mektupta Macron, “Bugün buraya Sırbistan’a yine basit bir mesajla geldim. Avrupa Birliği ve uluslarının kendi saflarında güçlü ve demokratik bir Sırbistan’a, Sırbistan’ın da kimliğine saygı göstererek çıkarlarını savunmak ve geliştirmek için güçlü ve egemen bir Avrupa Birliği’ne ihtiyacı var,” dedi.
Macron ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Sırbistan’ın dünya güçleri arasındaki “denge oyununun” bir “yanılsama” olduğu uyarısında bulundu.
Macron, Sırbistan’ın ancak AB’nin bir parçası olarak kendi çıkarlarını koruyabileceğini ve kimliğini muhafaza edebileceğini belirtti.
Sırp ordusunun hızla silahlanması, 1990’larda eski Yugoslavya’nın kanlı bir şekilde dağılmasının ardından bazı komşularını endişelendirdi. Sırbistan neredeyse tamamen NATO üyesi ülkeler tarafından çevrelenmiş durumda.
Balkan ülkelerine karşı zaman zaman saldırgan bir tutum sergileyen Rusya’nın müttefiki Sırbistan’a Rafale satılması, Fransa’nın sofistike Rafale teknolojisinin Rusya ile paylaşılmasını nasıl engellemeyi planladığı gibi bazı endişeleri de beraberinde getirdi.
/euronews/