Almanya’nın ardından Avusturya da sabıkalı Afganları geri gönderecek

DünyaGündem

Avusturya Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi, ülkedeki değişen güvenlik durumu nedeniyle Afganistan’a sınır dışı işlemlerine vaka bazında izin verilebileceğini açıkladı.

Söz konusu karar, Almanya’nın cuma günü “hüküm giymiş suçlular” olarak nitelendirdiği 28 Afgan vatandaşını sınır dışı etmesinin ardından geldi. Bu, Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana doğrudan Afganistan’a yapılan ilk sınır dışı etme işlemi oldu.

Viyana, ortak sınır dışı işlemlerinde işbirliği yapmak üzere Berlin ile yakın çalışma niyetinde olduğunu açıkladı.

“İçişleri Bakanı, Afganistan’a sınır dışı etme sorununu nasıl çözebileceğimiz konusunda Alman İçişleri Bakanı ile çok uzun süredir görüşmeler yapıyor çünkü Avusturya da şu anda Afganları ve Suriyelileri sınır dışı ediyor. Şimdi bir sonraki adım, insanları doğrudan Afganistan veya Suriye’ye sınır dışı edebilmek,” dedi.

Taliban, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin 3’üncü yılını kutluyor, 14 Ağustos, 2024Siddiqullah Alizai/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.

İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Almanya’nın kararını “çok iyi” olarak nitelendirdi.

Mart ayında, Afganistan ve Suriye’ye sınır dışı edilmelere yönelik Avrupa Birliği (AB) genelindeki yasağın “gerekli ve acil” olarak yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin görüşmeler yapılması çağrısında bulunmuştu.

Mart ayında Brüksel’de yaptığı açıklamada Karner, “Şu anda, AB yasalarına aykırı olacağı için Suriye veya Afganistan gibi ülkelere kimseyi geri gönderemiyoruz,” dedi.

“Avusturya’da bu iki ülke tüm iltica başvurularının yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor.”

Avusturya Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi, Afganistan’daki güvenlik durumunun değişmesi nedeniyle bu ülkeye sınır dışı edilmeye duruma göre izin verilebileceğini belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi de temmuz ayında aldığı bir kararla göçmenlik makamlarının bu değerlendirmesini teyit etti.

Afganistan’a sınır dışı uygulamasının hayata geçirilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor ve bazı Avrupa ülkeleri ile görüşmeler devam ediyor.

Karner cuma günü yaptığı açıklamada, “Afganistan’a sınır dışı edilmenin yeniden mümkün olması benim, Avusturya’nın uzun zamandır dile getirdiği bir talepti ve bu nedenle bunun gerçekleşiyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. İnsanları Afganistan ve Suriye’ye yeniden sınır dışı etmemiz çok önemli. İşte bu nedenle gelecekte Avusturya’dan çıkışlar da gerçekleştirilecek,” ifadelerini kullandı.

“Orada terörist bir rejimin, yani Taliban’ın iş başında olması, (sınır dışı işlemlerinin) askıya alınmasının nedeniydi. Bu nedenle bölgedeki ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışarak, insanları doğrudan Kabil’e ya da Afganistan’a geri göndermemiz çok önemli.”

Yakın zamana kadar Almanya gibi Avusturya da Taliban’ın 2021’de yeniden iktidara gelmesinden bu yana hiç kimseyi doğrudan Afganistan’a sınır dışı etmemişti. Daha önce Afgan vatandaşları sınır dışı edilmiş olsa da bu kişiler doğrudan Afganistan’a değil, üçüncü ülkelere gönderilmişti.

Almanya ile ortak sınır dışı etme fikri Avusturya’nın siyasi yelpazesindeki çok sayıda kişi tarafından olumlu karşılanırken, bazıları vakaların dikkatle incelenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Yeşiller Adalet Bakanı Alma Zadiç, “Toplum olarak güçlüyüz, İslamcılık ve terörizm tarafından bölünmeye izin vermeyeceğiz. Güçlü yasalarımız var, sert yasalarımız var ve bu davada bunlar uygulanmalı. Ve sınır dışı etme söz konusu olduğunda bile tüm anayasal seçenekler tüketilmeli,” dedi.

Federal Göç ve İltica Dairesi, 2023 yılında 21.000’den fazla Suriyelinin Avusturya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu ve yaklaşık 9.000 başvurunun da Afgan uyruklular tarafından yapıldığını açıkladı.

İlginizi Çekebilir

Almanya: Thüringen’de aşırı sağcı AfD yarışı önde götürüyor
İsrail’de genel grev çağrısı

Öne Çıkanlar