Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, TÜFE’nin konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zammın ardından Ağustos ayında aylık yüzde 2,64 artmasını, yıllık olarak ise baz etkisinin katkısıyla düşüşünü sürdürmesi ve yüzde 52,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu.
Enflasyonun yıl boyunca seyri
2024 başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 arttı.
Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık yüzde 3,2 arttı.
TÜFE Mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, Haziran ayında yüzde 2’nin altına düştü.
Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları başta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artışın da etkisiyle enflasyon yeniden aylık bazda yüzde 3,23 yükseldi. Yıllık enflasyon ise baz etkisiyle yüzde 71,60’dan yüzde 61,78’e geriledi.
Ağustos ayı itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatına yaklaşık iki yıldır ilk kez zam yapılmıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan enflasyon raporu sunumunda Temmuz ayında tüketici enflasyonunun aylık olarak geçici arttığını, enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu söylemişti.
TCMB’nin yıl sonu yıllık enflasyon tahmini yüzde 38.
Reuters haber ajansının dokuz ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre ise enflasyonun 2024 sonunda yüzde 42,95 olması bekleniyor. Ankette tahmin aralığı yüzde 40 ve yüzde 45 arasında değişiyor.
/BBC/