Hrant Dink Vakfı, 18-19 Ekim 2019 tarihlerinde Kayseri’de ‘Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Ekonomik ve Kültürel Değişimin 100 Yılı, 1850-1950’ temalı bir konferans planlamıştı. Konferansa dünya çapından yirmiden fazla bilim insanının katılması öngörülüyordu. Ancak, Kayseri Valiliği, bir akademisyenin yapacağı sunum başlıklarını gerekçe göstererek, konferansın “kamu güvenliğini tehlikeye atacağı” ve “suç unsuru taşıyacağı” iddiasıyla yasakladı.
Vakıf, yasaklama kararına karşı İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu, ancak mahkeme yasağı uygun buldu ve vakfın itirazını reddetti. Mahkeme, konferansın konu başlıklarının kültürlerarası diyaloğu azaltacağını ve toplumdaki barışı bozacağını öne sürerek kararını savundu.
Bunun üzerine vakıf, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının’ ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye başvurdu. MLSA’nın (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği) haberine göre, Temmuz 2021’de yapılan inceleme sonucunda, yüksek mahkeme, konferans yasağının demokratik toplum normlarına ve zorunlu toplumsal ihtiyaçlara uygun gerekçelendirilmediğini belirterek, yasak kararının hak ihlali olduğunu ilan etti.
AYM, konunun yeniden incelenmesi için dosyanın Kayseri 2. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi, böylece vakfın düzenlemek istediği konferansın yasaklanmasına yönelik kararın yeterli gerekçe sunulmadan alındığını vurguladı.
Anayasa Mahkemesi kararının tamamını okumak için tıklayın.