HRW: Amerika ve Almanya İsrail’in suç ortağı olma riskiyle karşı karşıya

🔴 İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya başta olmak üzere İsrail’e silah ve askeri yardım sağlamaya devam eden ülkelerin, savaş suçlarında ve ağır insan hakları ihlallerinde “İsrail ile suç ortaklığı riski taşıdığını” belirtti.

HRW’nin engelli hakları direktör yardımcısı Emina Ćerimović, “İsrail’e askeri destek sağlayan ülkelere” çağrıda bulunarak, İsrail ordusu “ceza almadan ciddi savaş hukuku ihlalleri işlediği sürece silah sevkiyatını askıya almalıdır,” ifadelerine yer verdi.

HRW’nin Pazartesi günü yayınlanan “’İçimizdekini Yok Ettiler’: İsrail’in Gazze’ye Saldırılarında Engelli Çocuklar” başlıklı raporda, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarında yoğun olarak kullandığı patlayıcı silahların çocuklarda ciddi travma ve acılara yol açtığı belirtildi.

Gazze’de engelli çocukların İsrail ordusunun tahliye emirlerine uymakta zorlanmaları ve saldırılara karşı etkin bir ön uyarı eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadığı aktarıldı.

Ćerimović, “İsrailli yetkililerin, başta engelli olanlar olmak üzere çocukların haksız ölümlerine, yaralanmalarına ve acılarına son vermek için derhal harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

“Hükümetler, daha fazla zulmü önlemek ve engelli çocukların ve diğer herkesin haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için İsrail hükümetine yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda baskı yapacak önlemleri acilen kabul etmelidir,” ifadelerini kullandı.

Raporda, Gazze’de insani yardımın hukuka aykırı olarak engellenmesi, açlığın bir savaş silahı olarak kullanılması, hastanelerin hasar görmesi ve yıkılması, acilen ihtiyaç duyulan tıbbi tedavi ve malzemeye, yardımcı cihazlara erişimde yaşayan zorluklar nedeniyle engelli çocukların “kalıcı psikolojik zarar riski” altında oldukları belirtildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail ve Hamas arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de binlerce çocuğun patlayıcı silahların yol açtığı yaralanmalar nedeniyle engelli hale geldiğini bildirdi. Bu tarihten önce Gazze’de 98.000 çocuk zaten engelliydi.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda 16,750’den fazlası çocuk olmak üzere toplamda 41,000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail-Hamas savaşı

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim’de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda (International Court of Justice – ICJ) soykırımla suçlanıyor.

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı davaya müdahillik beyanını sunan ülkeler arasında, Türkiye ile birlikte Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya yer alıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Ensarioğlu’nun damadı jet hızıyla tahliye edildi
Merdan Dirlik: İstisna hali İsrail

Öne Çıkanlar