Lübnan’daki en az dört hastane Cuma günü İsrail saldırıları nedeniyle çalışmalarını durdurduklarını duyururken, Hizbullah’a bağlı bir sağlık örgütü son 24 saatte 11 sağlık görevlisinin öldürüldüğünü bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, İsrail’in Lübnan’daki hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik iki haftadır sürdürdüğü saldırılar sonucunda en az 37 tesis kapatıldı ve düzinelerce sağlık personeli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu bir açıklama yaptı ve askeri amaçlı kullanıldığından şüphelenilen her türlü aracı vuracağı uyarısında bulundu.
Güney Lübnan’daki hastane personeli BBC’ye yaralı sivilleri tedavi eden sağlık tesislerinin doğrudan İsrail saldırılarıyla vurulduğunu söyledi. BBC görüş için İsrail ordusuna başvurdu.
Güney Lübnan’daki Marjayoun Devlet Hastanesi Müdürü Dr. Mounes Kalakish, BBC’ye yaptığı açıklamada, cuma günü hastanenin girişinde iki ambulansın hava saldırısına uğraması ve yedi sağlık görevlisinin hayatını kaybetmesinin ardından hastanenin kapanmaktan başka çaresi olmadığını söyledi:
“Hemşireler ve doktorlar dehşete kapıldı. Onları sakinleştirmeye ve çalışmaya devam etmeye çalıştık, ancak bu mümkün olmadı.”
Hastanenin acil durum müdürü Dr. Shoshana Mazraani, vurulan sağlık görevlilerinin çığlıklarını duyduğunu ve hasarlı ambulanslara doğru koştuğunu, ancak bir sonraki grevden korkan meslektaşları tarafından geri çekilmeleri konusunda uyarıldığını söyledi.
Dr. Mazraani, Marjayoun hastanesinin zaten bir ipliğe bağlı olduğunu ve merkezin normalde 120 çalışanından sadece 20 doktordan oluşan bir çekirdek ekibin kaldığını söyledi. Cuma günü kapanmasının “bölge için bir trajedi” olduğunu söyledi.
“Burada çok büyük bir nüfusa, birçok köye hizmet veriyoruz. 45 yatan hasta yatağımız vardı, hepsi artık boştu. Örneğin, bölgede diyaliz sağlayan tek hastane bizdik. Acil hastaları geri çevirmek ve diğerlerine gitmelerini söylemek zorunda kaldık.”
Beyrut’un güney banliyölerinde bulunan Saint Therese Hastanesi’nin hemşirelik müdürü Rita Süleyman, BBC’ye yaptığı açıklamada, hastanenin cuma günü gerçekleşen bir grevde ağır hasar görmesinin ardından zorluklarla karşılaştığını ancak daha sonra tüm hizmetleri askıya almak zorunda kaldığını söyledi.
Diğer hastaneler ciddi şekilde sınırlı hizmetlerle devam ediyordu. Tebnine hastanesinin müdürü Dr. Mohammed Hamadeh, Cuma günü BBC’ye yakındaki bir saldırının binayı salladığını söyledi:
“Patlama çok yakındı. Hala ameliyat etmeye çalışıyoruz ancak hastanenin sınırlarını terk edemiyoruz çünkü çok tehlikeli.”
Cuma gecesi geç saatlerde Bint Jbeil’deki Salah Ghandour hastanesi, İsrail ordusunun tahliye emri üzerine “şiddetli bombardımana” maruz kalmasının ardından kapatıldığını duyurdu.
İsrail ordusu, Hizbullah savaşçıları tarafından kullanıldığını iddia ettiği hastanenin bitişiğindeki camiyi hedef aldığını söyledi.
Sağlık tesislerine yönelik saldırılar Lübnan’ın güneyiyle sınırlı kalmadı. İsrail, Perşembe günü Hizbullah bağlantılı İslami Sağlık Örgütü’ne ait Beyrut’un merkezindeki bir sağlık merkezini vurarak dokuz kişiyi öldürdü ve 14 kişiyi yaraladı. İsrail ordusu, saldırının “terör varlıklarını” hedef aldığını söyledi.
Lübnan Kızılhaçı, İsrail ordusuyla koordinasyon halinde olmasına rağmen hastaları tahliye eden bir konvoya düzenlenen saldırıda dört sağlık görevlisinin yaralandığını bildirdi.
İngiliz Kızılhaçı’nın Beyrut’taki ülke müdürü Gabriel Karlsson BBC’ye şunları söyledi: “Sağlık ve yardım çalışanları, kendi güvenliklerinden endişe duymadan ihtiyaç sahiplerine yardım edebilmelidir. Kızılhaç ve Kızılay ekipleri, topluluklara yorulmadan destek veren bir can simididir, korunmaları gerekir.”
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lübnan’da son 24 saat içinde 28 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, birçok sağlık çalışanının da saldırılar nedeniyle artık işe gelmediğini söyledi.
BBC’ye konuşan Marjayoun Hastanesi Müdürü Dr. Kalakish, grevden önce hastanenin anestezi uzmanı veya başka bir uzman olmadan faaliyet gösterdiğini söyledi.
Bazı personelin kendi güvenlikleri için bombardımandan kaçtığını, bazılarının ise yakındaki yollara yapılan hava saldırıları nedeniyle hastaneye ulaşamadığını söyledi.
Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hizbullah ile İsrail arasında geçen ekim ayında başlayan çatışmalarda 97 kurtarma görevlisinin öldürüldüğünü söyledi.
/BBC Word/