Van: Kayyum ile VANTSO’nun yaptığı VOTAŞ usulsüzlüğü ortaya çıktı

GenelGündem

Van’da belediyeye ait ve bölgenin en büyük tarım-hayvancılık proje alanı olan VOTAŞ, kayyum döneminde şimdiye kadar borcu hala ödenmeyen cüzi bir fiyatla VANTSO’ya satıldı. VANTSO, bir yılda ödemesi gerektiği meblağı bu güne kadar ödememesine rağmen 210 hisse olarak devraldığı VOTAŞ hisselerini 2040 hisseye çıkartıp sattı.

Kayyumların teşviki ve VANTSO’nun dahliyle gerçekleşen usulsüzlük  DEM Parti’li Büyükşehir Belediyesi döneminde ortaya çıktı. 

Özel Haber: Salih Sertkal

Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından 2008 yılında kurulan ve daha sonrasında  2016 yılında dönemin DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak Van halkına kazandırılan Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ), 2017 yılında kayyum tarafından AKP’ye yakınlıkları  ve üyelikleriyle bilinen yöneticilerin yoğunlukta olduğu Van Ticaret ve Sanayi Odası’na (VANTSO) satıldı.

DBP’li belediye ülkenin en büyük tarım-hayvancılık projesini hayata geçirmeyi planlıyordu 

2016 yılında Demokratik Bölgeler Partisi tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin Van halkına kazandırdığı proje olan ve Türkiye’nin sayılı tarım ve hayvancılık tesislerinden biri olan VOTAŞ’ın bir marka olması beklenirken kayyum ve VANTSO eliyle zarar eder hale getirildi.

VOTAŞ içerisinde 9 bin 500 dönüm metrekare ekili arazi, 15 bin metrekare kapalı alanda 4 sağmal tesis, sağım hane, doğum hane ve genç hayvan ünitelerinden oluşan bin damızlık süt işletmesi, 3 bin 500 dönüm sulanabilen arazi, 11 bin meyve ağacı ve son teknoloji donanıma sahip pivot center sulama sistemi bulunuyordu. 

Van Büyükşehir Belediyesi o dönem için satın aldığı VOTAŞ’ı tarım ve hayvancılık noktasında büyük bir üretim alanı olarak var etmeyi hedefliyordu. Belediye tarafından işletildiği zaman da büyükbaş hayvan ve küçükbaş hayvan alımı gerçekleştirdi. Satın almanın üzerinden bir yıl daha geçmeden belediyeye kayyum atandı ve proje yarıda kaldı. 

Kayyum döneminde adrese teslim ihale: Tek firma katıldı! 

DBP’li belediyenin Van halkına kazandırdığı önemli bir proje olan VOTAŞ, kayyum Murat Zorluoğlu döneminde, komisyon başkanlığını belediyenin genel sekreter yardımcısı Mehmet Yaşar’ın yaptığı ihaleye genel sekreter yardımcıları Fazıl Tamer ve Salih Allahverdi ile komisyon üyeleri katıldı. 4 firmanın şartname aldığı, kapalı teklif usulü ile yapılan ihaleye katılan tek firma olan VANTSO’ya ait firma olan Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş., 19 Milyon 510 Bin TL’lik teklifi ile ihaleyi tek elden verilerek satıldı.. Kazanan firma ihale bedelinin yüzde 25’ini peşin, geri kalanı ise 18 taksit halinde  2018 yılın sonuna kadar ödeyecekti . Fakat öyle olmadı.  

Van Büyükşehir Belediyesi yapılan usulsüzlükleri bir bir tespit etti ! 

31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında Van Büyükşehir Belediyesi yönetimini devralan DEM Parti’li yönetim kayyumlar döneminde yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükleri bir bir ortaya çıkarmaya devam ediyor. VOTAŞ’ın  mevcut durumuna ilişkin bir rapor hazırlayan Van Büyükşehir Belediyesi raporda şunlar belirtildi:

“Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında Belvan Ulaşım San.Tic.Ltd.Şti. tarafından Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş. (VOTAŞ)’ nin 210 adet hissesinin 204 adet hissesini yaklaşık 16.300.000,00 TL’ ye satın alarak, VOTAŞ’ ın hisselerinin %95,93’e sahip oldu.  

2017 yılında Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu tarafından VOTAŞ’ ın 204 adet hissesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO)’ nın şirketi olan Van Asya A.Ş.’ ye 19.510.000,00 TL’ ye satıldı.  

Belvan ile Van Asya şirketleri arasında imzalanan hisse satış sözleşmesinde ödeme taksitleri ve sermaye artışı taahhütleri 2018 yılına kadar yerine getirilmemesi durumunda; Belvan tarafından sözleşme tek taraflı olarak feshedilecektir ibaresi bulunmaktaydı. 2024 yılına kadar taksitlerin tümü ödenmemesi ve sermaye artışı yapılmamasına rağmen her hangi bir satış sözleşmesinin iptali kayyumlar tarafından gerçekleştirilmemiştir. 

Van Asya Şirketi Votaş’ ın 210 adet olan hissesini 2100 adet hisseye çıkartmıştır. Böylelikle Votaş’ın 2040 adet hissesi Belvan Şirketinden alınıp Van Asya Şirketine devredildi. 

29.03.2024 tarihinde yerel seçimlere 3 gün kala Van Asya Şirketinin Belvan’a borcu 23.564.137,29 TL’ ye ulaştı. Bu borcu kapatmak için Van Asya Şirketi ile Kayyum arasında bir protokol yapılarak hisselerin %10’u karşılığında bütün borç kapatılmıştır. 

Özetle hisselerin %95,93’i 2017 yılında 19.510.000,00 TL’ ye satılıp, ödenmeyen borçların faizi ile hesaplanması sonucu 2024 yılında 23.564.137,29 TL kalan borca karşılık hisselerin %10’nu Belvan’a verilmiştir.  

Özel bir firmaya gayrimenkul değerleme raporu hazırlatarak 10.000,00 TL olan beher hisse değeri 4 yıl içinde %1453 oranında artış ile 145.330,95 TL’ye ulaştığı gerekçe gösterilmiştir. Oysa ki bu süreçte ülke enflasyonu en fazla %250 olarak gerçekleştirilmiştir. Hiçbir sektörde değer artışının %1453 olması mümkün değildir. 

Eğer Hisse Değeri Bu Kadar Yüksek İse; 

Belvan neden hisselerinin %95,93’ünü 19.510.000,00 TL’ye sattı. 

İhaleye neden Van Asya Şirketi dışında kimse gelip teklif vermedi. 

Van Asya satın almış olduğu bedel üzerinden aylarca ilan ve tanıtım hapıp hisseleri satmaya çalıştığı halde satamadı. En önemlisi neden Van Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu ödemeyerek temerrüde düştü. 

İlginizi Çekebilir

İPA Başkanı Gökce: Türkiye’de yoksulluk derinleşiyor
Irak İslami Direniş’ten Golan Tepelerine İHA’lı saldırı

Öne Çıkanlar