Britanya Film Enstitüsü ‘ırk ayrımcılığı’ şikayeti üzerine film yapımcısından özür diledi

Yeni bir rapor, İngiltere’nin en etkili film finansman kurumu olan BFI’ın, film yapımcısı Faisal Qureshi’nin uzun süredir devam eden ayrımcılık şikayetini “kötü bir şekilde ele aldığını” ortaya koydu.

Britanya Film Enstitüsü (BFI) CEO’su Ben Roberts, Londra Film Festivali ile aynı zamana denk gelen bağımsız bir soruşturmanın kurumun ırk ayrımcılığı şikayetini “kötü” bir şekilde ele aldığı sonucuna varmasının ardından, önde gelen bir film yapımcısından özür diledi.

İngiltere’de Ulusal Piyango tarafından finanse edilen kuruluşların şikayetlerini inceleyen Verita, BAFTA ödüllü Four Lions filminin ve HBO’nun Emmy ödüllü Michael Jackson belgeseli Leaving Neverland‘in yapımcısı Faisal Qureshi’nin uzun süredir devam eden ayrımcılık şikayetinin BFI tarafından “kötü bir şekilde ele alındığı” sonucuna vardı.

Raporda, İngiltere’nin en güçlü ve etkili film finansman kuruluşunun verdiği yanıtın beklenen standartların “oldukça gerisinde” kaldığı belirtildi.

Bununla birlikte, Qureshi’nin “BFI içinde sistematik ırkçılık” olduğu yönündeki görüşüne ilişkin bir sonuca varmak için yeterli kanıt bulunamadığı aktarıldı.

Geçtiğimiz yıl Deadline’ın Qureshi’nin şikayetiyle ilgili derinlemesine bir rapor yayınladığını bildirmiştik. Qureshi, Ulusal Piyango fonuna erişim konusunda kendisine yanlış bilgi verildiğini ve fon için teklif vermekten uygunsuz bir şekilde vazgeçirildiğini söyledi.

BFI yöneticileri daha önce Qureshi’den sözlü olarak özür dilemiş, ancak şimdiye kadar film kurumu resmi bir yazılı özür talebini karşılamamıştı.

Roberts, Qureshi’ye yazdığı mektupta, Verita raporunun “şikayetinizi ele alışımızın hem sizin hem de bizim beklentilerimizin çok altında kaldığını ve sizi hayal kırıklığına uğrattığımızı açıkça gösterdiğini” kabul etti. Verita raporunun bulgularını ciddiye aldığımız ve şikayet prosedürümüzde çeşitli iyileştirmeler yaptığımız konusunda sizi temin etmek isterim,” ifadelerini kullandı.

CEO, Qureshi’nin “BFI’ın film yapımcılarına ve özellikle de küresel çoğunluktan film yapımcılarına verdiği destekten memnun olmamasını takdir ettiğini” söyledi.

BFI’nin ırkçılık karşıtı bir kuruluş olmayı “derinden önemsediğini” ve “şikayet süreçlerini ve karmaşık vakaların ele alınışını elden geçirdiklerini” de sözlerine ekledi.

Qureshi verdiği yanıtta, “Kuruluşlar, genellikle etnik azınlıklara travma yaşatarak yaptıkları hatalardan ders aldıklarını ancak bu kadar çok söyleyebilirler. Buraya kadar gelmenin beş yıl sürmesi ve ardından ‘bize tekrar güvenin’ demeleri makul bir güvence değil. Belki de daha önemli bir güvence liderliklerinin değişmesidir,” dedi.

Qureshi, Roberts’ın özrünü mü yoksa görüşme teklifini mi kabul edeceği konusunda kararsız kaldığını söyledi.

“Bu, pişmanlık duymayan bir okul zorbasının özür dilemek zorunda kalması gibi bir şey,” dedi. “Kendimi bürokratik ilgisizlik alanında nelerin başarılabileceğinin sınırlarını zorlayan bir test pilotu ya da laboratuar faresi gibi hissediyorum,” diyerek ekledi.

Kaynak: Euronews

İlginizi Çekebilir

Özgür Demirtaş’tan Destici’ye sert tepki: Vatandaşlığı iptal edilsin
Eski Doğu Alman Stasi ajanı 50 yıl sonra cinayetten hüküm giydi

Öne Çıkanlar