Öcalan’ın tahliyesi için gündeme gelen ‘umut hakkı’ nedir?

GenelGündem

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Meclis’teki parti grup toplantısında önemli bir çağrıda bulundu. Bahçeli, Öcalan’a çağrı yaparak “Meclis’e gelsin DEM grubunda örgütünün lağvedildiğini  ilan etsin” dedi.

Açıklamasında bunun ardından “umut hakkı”‘nın gündeme geleceğini belirtem Bahçeli, şunları söyledi:

“Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, “umut hakkı”nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın.”

Umut hakkı nedir?

Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan tutsakların belirli bir süre cezaevinde kaldıktan sonra, iyi halleri değerlendirilerek, koşullu salıverilme imkanı elde edebilmesi ilkesini ifade eder. Bu hak, insan hakları açısından önemli bir kavram olup, kişilere hapiste geçirdikleri süre boyunca bir gün serbest bırakılma umudunu sağlar.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında da umut hakkı üzerinde durulmuş, özellikle müebbet hapis cezalarının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. 2013 yılında Vinter ve Diğerleri – Birleşik Krallık davasında, AİHM müebbet hapis cezalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, en fazla 25 yılda bir serbest bırakılma durumunun değerlendirilmesini tavsiye etmiştir.

Türkiye’de, PKK lideri Abdullah Öcalan davası bağlamında da umut hakkı gündeme gelmişti. Öcalan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle, koşullu salıverilme hakkına sahip olup olamayacağı konusunda tartışmalar devam ediyor.

İnfaz Kanunu değiştirmek yeterli

1 Haziran 2005 tarihli İnfaz Kanunu’nun 107. maddesinin 16. fıkrasında,” Öcalan’ın mahkum olduğu koşullu salıverme hükümlerine” tabi olmadığı açıkça düzenlendi. Bu da Öcalan’ın cezaevinde ömür boyu kalmasını garanti altına aldı.

AİHM, 18 Mart 2014’te Öcalan’la ilgili verdiği kararda, cezaevinde ömür boyu kadar kalmasına yol açacak düzenlemeyi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı buldu. İmralı’da yalnız tutulmasını da ihlal nedeni saydı. İmralı’ya bu karardan sonra bazı tutsaklar nakledildi.

Tek madde yeterli

Türkiye, bu ihlal kararının gereğini yerine getirmek isterse, İnfaz Kanunu’nun 107. Maddesinin 16. Fıkrasını kaldırması yeterli olacak. Bu fıkradaki“koşullu salıverme hükümleri uygulanmaz” hükmü kaldırılırsa Öcalan 25 yıldır cezaevinde olduğunda, koşullu salıverme koşulları değerlendirilebilecek. Bu süre AİHM’nin işaret ettiği süreye denk geliyor…

/rd-t24/

İlginizi Çekebilir

Basın meslek örgütlerinden “etki ajanlığı” yasasına tepki
Kürdistan Seçimleri: En yüksek oyu alan kadın adaylar belli oldu

Öne Çıkanlar