🔴 Misilleme saldırısında üç bölge hedef alınırken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, “gerekirse ek hedefler seçip vurabileceklerini” dile getirdi.
İsrail, Cumartesi günü erken saatlerde İran’a yönelik başlattığı misilleme saldırısıyla askeri hedefleri vurduğunu duyurdu.
İsrailli yetkililer bu saldırının, “İran rejiminin İsrail devletine karşı aylardır devam eden saldırılarına” yanıt olduğu açıklamasında bulunurken, İran yetkilileri saldırıda üç bölgenin hedef alındığını ve “sınırlı hasara” uğradığını bildirdi.
İran, 1 Ekim’de, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi nedeniyle İsrail’e doğru misilleme amaçlı yüzlerce füze fırlatmıştı.
Bu saldırının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a “bedel ödetecekleri” konusunda yemin etmişti. O zamandan beri İsrail’in İran’a yönelik misilleme yapması bekleniyordu.
CNN International’a konuşan ABD’li kaynaklar, misillemenin ABD Başkanlık Seçimleri’nin yapılacağı 5 Kasım’a kadar geleceğini söylemişti.
Ayrıca Netanyahu’nun ABD’ye petrol veya nükleer tesislere saldırmayacağı konusunda güvence verdiği de belirtilmişti.
İsrail hangi bölgeleri hedef aldı?
İsrail ordusu cumartesi sabahı, İran’da birkaç bölgedeki füze üretim tesislerini ve hava savunma sistemlerini vurduğunu, saldırıların tamamlandığını ve uçakların ülkeye geri döndüğünü duyurdu.
İsrail medyası saldırıların üç dalga halinde yapıldığını yazarken, bunun Tahran, Huzistan ve İlam illerindeki askeri hedeflere yönelik bir operasyon olduğu öğrenildi.
The Guardian’da yer alan habere göre, başkent Tahran, yakınlarındaki Kerec ve doğudaki Meşhed kenti semalarında yerel saatle 02.30’da en az yedi patlama meydana geldi.
Öte yandan, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, “gerekirse ek hedefler seçip vurabileceklerini” dile getirdi:
“Bu açık bir mesajdır; İsrail Devleti’ni tehdit edenler ağır bir bedel ödeyeceklerdir.”
İran ise hava savunma sisteminin İsrail’in saldırılarını başarıyla karşıladığını ve bazı yerlerde “sınırlı hasar” meydana geldiğini savundu.
Saldırılarının ardından İran ve Irak tüm uçuşlarını kısa süreliğine askıya aldı. İran sivil havacılık otoritesi daha sonra, yerel saatle 09:00 itibarıyla uçuşları yeniden başlattı.
İran cevap verecek mi?
İran’ın yarı resmi Tasnim haber aljansı, İsrail’in Tahran’a yönelik hamlesine “orantılı tepki” verileceğini yazarken, Amerikan haber ajansı Axios da ABD ve İsrailli yetkililerin İran’dan sınırlı bir karşılık beklediğini bildirdi.
Öte yandan İsrail ordusu, İran’dan gelecek herhangi bir misillemeye yeniden karşılık vermeye kararlı olduklarını duyurdu. Gelen açıklamada, “İran’daki rejim yeni bir gerilim turu başlatma hatasını yaparsa karşılık vermek zorunda kalacağız,” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca IDF, iki düşman devlet arasında onlarca yıldır devam eden vekil ve gölge savaşının artık kesin olarak açığa çıktığını bir bildiriyle teyit edip, son saldırıyı sahiplenerek nadir görülen bir adım attı.
IDF’nın sosyal medya platformu X’teki resmi hesabından şu ifadeler paylaşıldı:
“İran’daki rejimin İsrail devletine karşı aylarca süren sürekli saldırılarına yanıt olarak, şu anda İsrail Savunma Kuvvetleri, İran’daki askeri hedeflere yönelik hassas saldırılar gerçekleştiriyor.”
“ABD’nin rolü yok”
ABD Başkanı Biden’ın ekibinden gelen açıklamada ise İsrail’in saldırıları, “kapsamlı” ve “hassas” diye nitelendi. Ayrıca bu misillemenin, İran’dan gelecek olası saldırgan hamleleri caydırma amacıyla yapıldığı da eklendi.
Yetkililer ayrıca ABD’nin İsrail askeri operasyonunda “hiçbir rolü olmadığını” vurguluyor.
Öte yandan ABD, kısa süre önce İsrail’e Thaad hava savunma sistemini donatmak üzere yaklaşık 100 askeri personel göndermişti. Bu da olası bir İran misillemesi durumunda ABD’nin İsrail’in savunmasında aktif rol alabileceğini düşündürüyor.
Niteki Beyaz Saray yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “İran bir kez daha karşılık vermeyi seçerse, hazır olacağız ve İran için bir kez daha sonuçları olacak,” ifadeleri yer aldı.
Nükleer ve petrol tesislerinden uzak durma çağrısı
İsrail’in İran’daki petrol kaynaklarını veya nükleer tesisleri vurma ihtimali bir süredir enerji sektörü ve güvenliğine ilişkin endişeleri artırıyordu.
4 Ekim’de Biden da bu konuda İsrail’i uyarmış ve İran’ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı desteklemeyeceğini, bunun genişleyen çatışmada yeni bir tırmanışa yol açabileceği endişesini doğurduğunu söylemişti.
ABD başkanı ayrıca, ABD’nin, İsrail’in İran’ın petrol altyapısına yönelik bir saldırısını desteklemeyeceğini de belirtmişti.
“Ben [İsrail’in] yerinde olsaydım, İran petrol sahalarına saldırmaktan başka alternatifleri düşünürdüm.”
/euronews/