Moldova’nın cumhurbaşkanı Maia Sandu, Rusya’nın müdahalesi, seçmen sahtekarlığı ve gözdağı iddialarıyla gölgelenen seçim yarışının ikinci turunda, Rusya yanlısı rakibine karşı kazanarak ikinci kez göreve geldi.
Merkez Seçim Komisyonu’na göre oyların yüzde 99’undan fazlasının sayıldığı ikinci turda Sandu oyların yüzde 55.03’üne sahip oldu.
Rusya yanlısı Sosyalistler tarafından desteklenen ve Moskova ile daha yakın bir ilişki sözü veren eski başsavcı Alexandr Stoianoglo’nun oy oranı ise yüzde 45’in biraz altındaydı.
Başkent Kişinev’deki Eylem ve Dayanışma Partisi’nin genel merkezinde konuşan Sandu, uzlaşmacı bir tonda konuşarak hem kendisine oy verenleri hem de karşı oy verenleri dinlediğini söyledi ve önümüzdeki yıllarda önceliğinin tüm Moldovalılar için bir cumhurbaşkanı olmak olacağını sözlerine ekledi.
Ancak ülkesindeki seçimlerin, kirli para, oy satın alma ve “ülke dışından düşman güçlerin” seçimlere müdahalesi gibi iddialarla “eşi benzeri görülmemiş bir saldırı” ile karşı karşıya kaldığını iddia etti.
“Oyları aracılığıyla konuşmayı seçtiklerinde halkın gücünün önünde hiçbir şeyin duramayacağını gösterdiniz,” dedi.
Merkez Seçim Komisyonu’na göre sandıklar yerel saatle akşam 9’da kapandığında, katılım 1.68 milyondan fazla kişiyle, yani seçmenlerin yaklaşık yüzde 54’üyle gerçekleşti.
Moldova’nın 325.000’den fazla rekor sayıda oy kullanan diasporası büyük oranda Sandu lehine oy kullandı.
Sandu, 20 Ekim’de yapılan ilk turda oyların yüzde 42’sini aldı ancak ikinci sıradaki Stoianoglo karşısında salt çoğunluğu elde edemedi.
Moldova’da cumhurbaşkanlığı görevi dış politika ve ulusal güvenlik gibi alanlarda önemli yetkilere sahip ve dört yıllık bir görev süresi bulunuyor.
Müdahale iddiaları
Pazar günü Moldova polisi, ülkenin seçim kanununa göre kayıt dışı olan seçmenlerin ülke içinden ve yurt dışından oy verme merkezlerine organize bir şekilde taşındığına dair “makul kanıtlara” sahip olduklarını ve “Rusya’dan Belarus, Azerbaycan ve Türkiye’ye yapılan hava taşımacılığı faaliyetleriyle ilgili kanıtları araştırdıklarını ve kaydettiklerini” söyledi.
Polis, “Bu tür önlemler, seçim sürecinin bütünlüğünü korumak ve her vatandaşın oyunu gereksiz baskı veya etki altında kalmadan özgürce kullanmasını sağlamak için alınmaktadır,” dedi.
Moldova Dışişleri Bakanlığı pazar günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, Almanya’nın Frankfurt kenti ile İngiltere’nin Liverpool ve Northampton kentlerindeki oy verme merkezlerinin “sadece oy verme sürecini durdurmayı amaçlayan” sahte bomba tehditlerinin hedefi olduğunu açıkladı.
/euronews/