Myanmar cunta lideri ilk kez Çin’i ziyaret edecek

DünyaGündem

Myanmar cunta lideri Min Aung Hlaing’in, devlet medyasına yaptığı açıklamada bölgesel zirveye katılmak üzere bu hafta Çin’e gideceğini açıkladı. Cuntacı general 2021 darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana nüfuzlu komşuya yapacağı ilk ziyaret olacak.

MRTV’nin haberine göre, general Min Aung Hlaing, Ekonomik İşbirliği Stratejisi (ACMECS) zirvesine katılacak. Ayrıca 6-7 Kasım tarihlerinde Kunming’de Kamboçya, Laos ve Vietnam ile bir toplantıya katılacak.

Açıklamada, “Çinli yetkililerle görüşmelerde bulunacak, ikili ilişkilerin, ekonomik ilişkilerin ve çeşitli sektörlerde kalkınmanın artırılması için çalışacak” denildi.

Reuters’ın haberine göre, Myanmar ordusunun, geçen ekim ayındaki ani saldırının ardından cunta karşıtı savaşçıların hızla ilerlemesine rağmen yaşadığı gerileme, Çin’i alarma geçirdi. Çin, sınırın bir kısmını kapattı ve isyancıların kontrolündeki bölgelere önemli ithalatı durdurdu .

Çin’in Myanmar’da stratejik ekonomik çıkarları bulunuyor. Bunlar arasında ülkeden geçen büyük petrol ve doğalgaz boru hatları ve Bengal Körfezi’nde kurulması planlanan d deniz limanı da yer alıyor.

Pekin ayrıca otomotiv ve rüzgar enerjisi sektörlerinde kullanılmak üzere daha küçük komşusundan nadir toprak elementleri ithal ediyor .

Myanmar’ı takip eden bağımsız analist David Mathieson, “İster daha fazla Çin desteği almak için, ister daha fazla Çin baskısı için oraya gidiyor olsun, bu sadece halk için kötüdür” dedi.

Cunta, ülkenin geniş kesimleri üzerinde kontrolü olmamasına ve onlarca siyasi partinin kapatılmasına rağmen, gelecek yıl yapılacak seçimlerin önünü açmak için geçen ay ülke çapında bir nüfus sayımı başlattı.

Myanmar devlet medyası, Ağustos ayında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Min Aung Hlaing ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada , Pekin’in cuntaya nüfus sayımı ve önerilen seçimler için teknik destek ve yardım sözü verdiğini bildirdi .

Myanmar’ın başkenti Naypyidaw’da düzenlenen toplantı, bazı eleştirmenler tarafından Pekin’in cuntaya verdiği destek olarak görülürken, savaşla boğuşan ülkedeki aktivistler Çin’in tutumuna tepki göstererek , bunun demokrasi mücadelelerine engel olduğunu söyledi.

Myanmar veya diğer adıyla Burma Güney Asya’da bir ülke. Nüfusu yaklaşık olarak 60 milyon. Ülkede bir çok farklı etnik ve inanç topluğu bulunuyor.  

/Reuters/

İlginizi Çekebilir

Kılıçdaroğlu’ndan kayyım tepkisi: Diktatör gitmeden hiçbir şey değişmez
Fransa’nın en büyük edebiyat ödülü Prix Goncourt Kamel Daoud’a verildi

Öne Çıkanlar