Mikati’nin ofisinden görüşmelere ilişkin yapılan açıklamaya göre, geçici başbakan, Lübnan hükümetinin savaşın sona ermesini ve 1701 sayılı kararın “tüm ayrıntılarıyla” uygulanmasını istediğini belirtti.
Lübnanlı bir yetkili, Beyrut’un 2006’daki son İsrail-Hizbullah savaşını sona erdiren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına dayanan taslak önerinin bir kopyasını aldığını doğruladı.
Hizbullah yetkililerinin taslağı inceledikleri aktarıldı.
Lübnan medyasına göre, ABD’nin Lübnan Büyükelçisi Lisa Johnson, Hizbullah’ı temsilen görüşmeleri yürüten Meclis Başkanı Nebih Berri’ye taslak öneriyi verdi.
Mikati ve Berri ile görüştükten sonra Laricani ziyaretin asıl amacının “Lübnan hükümeti ve halkının yanında olduğumuzu yüksek sesle söylemek” olduğunu vurguladı.
ABD’nin ateşkes arabuluculuğunu engellemeye çalışıp çalışmadığı sorulan Laricani, “Hiçbir çabayı boşa çıkarmaya çalışmıyoruz ancak sorunu çözmek istiyoruz ve koşullar ne olursa olsun Lübnan’ın yanında duracağız,” dedi.
İran’ın desteği Hizbullah’ın askeri gücü için kritik
İran Hizbullah’ın ana destekçilerinden biri ve yıllardır Lübnanlı militan grubu finanse ediyor ve silahlandırıyor.
Hizbullah, Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim’de gerçekleştirdiği ve Gazze’deki savaşın fitilini ateşleyen sürpriz saldırısından bir gün sonra İsrail’in kuzeyine roket atmaya başladı ve o tarihten bu yana iki taraf arasında karşılıklı atışmalar sürüyor.
İsrail eylül sonunda Lübnan’daki saldırılarını tırmandırarak Hizbullah’ı felce uğratmaya ve İsrail’e yönelik saldırılarına son vermeye söz verdi ve ülkeye yönelik bir kara harekâtı başlattı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre, ülkede 3.400’den fazla kişi İsrail ateşi sonucu hayatını kaybetti ve bu ölümlerin yüzde 80’i geçtiğimiz ay içinde gerçekleşti.
/euronews/