🔴 Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başkanı Aslan Bzhania, muhaliflerin Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu artıracağını iddia ettiği bir yatırım anlaşmasına karşı yapılan protestoların ardından istifa ettiğini açıkladı.
Gürcistan’ın ayrılıkçı özerk bölgesi Abhazya’da muhalif protestocular, 15 Kasım’da başkent Sohum’daki parlamento binasını işgal etti. Bjania, cumartesi günü yaptığı açıklamada, göstericilerin parlamento binasını boşaltması halinde istifa edeceğini ve erken seçimlere gideceğini duyurdu. Ancak başkent Sohum’da toplanan kalabalık anlaşmayı reddederken muhalefet liderleri de sadece Bjania’nın koşulsuz istifasını kabul edeceklerini bildirdi.
Tarafların müzakereler sırasında vardıkları anlaşmaya göre muhalefetin salı günü tüm hükümet binalarını boşaltması gerekiyor. Aksi takdirde istifa mektubu geri çekilecek.
Bjania ile birlikte Başbakan Alexander Ankvab da istifa ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Badra Gunba cumhurbaşkanlığına, eski parlamento başkanı Valery Bganba ise başbakanlığa vekalet edecek. Aynı zamanda, daha önce istifa etmeyi teklif eden Bjania, bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasını şartlardan biri olarak ortaya koydu.
Protestolar Abhazya ile Rusya arasında imzalanan ve cuma günü parlamentoda görüşülecek olan “yatırım anlaşmasının” arka planında patlak verdi. Bu anlaşma uyarınca Rus şirketleri Abhazya topraklarında yatırım projeleri gerçekleştirebilecek.
Muhalefet, kontrolsüz gelişimin büyümesinin konut fiyatlarını artıracağına ve zengin Rusların önünde yerel halkın haklarını ihlal edeceğine inanıyor.
Muhalefet liderlerinden eski cumhurbaşkanı adayı Adgur Ardzınba, bölgenin halihazırda yatırımcılar için garantiler, özel koşullar ve avantajlar sağlayan 2014 tarihli bir yatırım yasasına sahip olduğunu söyledi. Ardzınba, yeni anlaşmanın, Abhazya’nın ekonomik egemenliği üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olacak daire satışını yasallaştırmak için tasarlandığını belirtti.
Abhazya’nın büyük bölümü 1993 yılında sona eren çatışmalarda Gürcistan’dan kopmuştu ve Gürcistan 2008’de Rusya ile girdiği kısa savaşta bölgenin geri kalanının kontrolünü de kaybetmişti. Rusya Abhazya’yı bağımsız bir ülke olarak tanıyor ancak pek çok Abhaz, yaklaşık 245.000 nüfuslu bölgenin Moskova’nın bir uydu devleti olmasından endişe duyuyor.
/euronews/