Manchester City’nin eski futbolcusu, ülkenin birçok kentinde 16 gün süren AB yanlısı protestoların ardından cumartesi günü Gürcistan’ın tartışmalı parlamentosu tarafından cumhurbaşkanı olarak seçilmesi bekleniyor.
BBC’den Rayhan Demytrie ve Paul Kirby’nın haberine göre şu anda 53 yaşında olan Mihail Kavelaşvili, giderek otoriterleşen iktidardaki Gürcü Rüyası partisinden eski milletvekili ve bu görev için tek aday.
Cumartesi sabahı parlamento binasının dışında gösteriler düzenlenmeye başlandı; gösterilerin günün ilerleyen saatlerinde artması bekleniyor.
Dört ana muhalefet grubu, Ekim ayında yapılan seçimlerin hileli olduğunu ileri sürerek Kavelaşvili’nin teklifini reddederek parlamentoyu boykot etti.
Gürcistan’ın Batı yanlısı cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, Kavelaşvili’nin seçilmesini bir facia olarak niteledi.
Başbakan Irakli Kobakhidze, cumhurbaşkanını Gürcistan’ın çıkarlarına zarar vermeye çalışmakla suçlayarak, 29 Aralık’ta görev süresi dolduğunda emekliye ayrılmak zorunda kalacağını vurguladı.
Cuma günü yaptığı açıklamada, “Çok güçlü devlet kurumlarımız var, dolayısıyla durumu tam kontrol altına almada kesinlikle zorluk çekmiyoruz” dediği aktarıldı.
Parti üyesi Nino Tsilosani, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zurabiçvili’nin halkın gözünde artık cumhurbaşkanı olmadığını söyledi.
Gürcü Rüyası’na karşı protestolar, Ekim ayındaki seçimlerin hemen ardından başladı ancak hükümetin 28 Kasım’da AB katılım müzakerelerini 2028’e kadar askıya aldığını açıklamasıyla iyice alevlendi.
Gürcü halkının ezici çoğunluğu ülkenin Avrupa Birliği’ne katılımını destekliyor ve bu anayasanın bir parçası.
Parlamento binasının dışındaki ana cadde her gece, yeni seçim talep eden ve AB bayraklarına sarılı protestocularla doluyor.
Cumartesi günü parlamentoda yapılacak oylamanın birkaç saat sürmesi ve hükümet karşıtı protestolarda artışa yol açması bekleniyor. Ülkenin dört bir yanından Georgian Dream’e sadık milletvekilleri ve yerel yetkililerden oluşan 300 üyeli bir seçim kurulu tarafından doğrudan oylama yapılacak.
Oylama öncesinde başkent Tiflis, Cuma günü bilişim uzmanları, kamu sektörü çalışanları, yaratıcı endüstri profesyonelleri, oyuncular ve avukatların katıldığı anlık protestolarla çalkalandı.
47 yaşındaki avukat Davit Kikaleishvili, “Biz burada anayasa ve insan hakları hükümlerine saygılı bir hukuk devleti yaratmak için bulunuyoruz” dedi.
Elbette hükümet gayri meşru bir cumhurbaşkanı seçecek, ancak bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Parlamento da gayri meşrudur.
Kavelaşvili, Gürcistan’da Batı karşıtı propagandanın başlıca sesi olarak bilinen Halkın İktidarı Partisi’nin kurucularındandır.
Muhalefet partilerini dışarıdan yönetilen “beşinci kol” gibi hareket etmekle suçladı ve Cumhurbaşkanı Zurabişvili’yi “baş ajan” olarak niteledi.
Kavelaşvili, Gürcistan Futbol Federasyonu başkanlığına adaylığının gerekli niteliklere sahip olmaması nedeniyle diskalifiye edilmesinin ardından siyasete atıldı.
Partisi, Ekim ayındaki seçimlerde Gürcü Rüyası ile birlikte yarışmış olmasına rağmen, şimdi parlamentoda “yabancı güçler tarafından finanse edilen sözde radikal muhalefetin” yerini doldurmak için “sağlıklı bir muhalefet” olarak hareket etme kararı aldı.
Milyarder iş adamı ve eski Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili’nin kurduğu Gürcü Rüyası’nın, ülkeyi yeniden Rusya’nın nüfuz alanına çekmekle suçlandığı belirtildi.
Transparency International’a göre, hem AB hem de ABD hükümeti demokratik gerileme nedeniyle kınadı ve son iki haftada Gürcistan genelinde 460’tan fazla kişi gözaltına alındı.
Örgüt, Gürcü medyasından düzinelerce kişi de dahil olmak üzere 300’den fazla kişinin kötü muamele gördüğünü veya işkence gördüğünü söylüyor..
AB , “polisin vahşi ve hukuka aykırı müdahalesini” kınadı ve dışişleri bakanlarının pazartesi yapacakları toplantıda hükümete karşı alınacak önlemleri ele almaları bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, hükümet bakanları ve polis memurları da dahil olmak üzere Gürcü yetkililere vize kısıtlamaları getirdi .
Protestocular, uluslararası toplumdan üst düzey hükümet yetkililerinin yanı sıra Gürcistan’ın en güçlü adamı Bidzina İvanişvili’ye de yaptırım uygulanmasını istedi.
Hükümet yanlısı gruplar da sivil toplum aktivistlerine yönelik taciz kampanyası yürütüyor, onları evlerinin önünde dövüyor ve keyfi tutuklamalar gerçekleştiriyor.
Eski kamu hakları savunucusu Nino Lomjaria, “Vatandaşlara yönelik sistematik işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele var” dedi.
Cuma günü protestoya katılan tiyatro çalışanları, “Her yerde polis, hiçbir yerde adalet yok” sloganları attı.
/BBC Word/