Mayotte’yi kasırga vurdu: Yüzlerce kişinin öldüğünden endişe ediliyor

ÇevreGündem

Hint Okyanusu’nda ve Fransa’ya bağlı Mayotte’ta adasını çok sert bir kasırga vurdu. Yetkililer yüzlerce kişinin öldüğünden endişe ediyor.

Chido Siklonu kasırgası saatte 225 km’yiaşan rüzgar hızıyla tüm yerleşim yerlerini yerle bir olmasına neden oldu. Özellikle geçici barınaklarda yaşayan en yoksul kesim bundan çok etkilendi.

Fransa’dan takviye güçlerin de aralarında bulunduğu kurtarma ekipleri enkaz altında hayatta kalanları arıyor.

Altyapıda meydana gelen yaygın hasar, devrilen elektrik hatları ve kasırgadan etkilenen yollar, acil durum operasyonlarını ciddi şekilde engelliyor.

Mayotte’un 320 bin kişilik nüfusunun bir kısmı, ciddi gıda, su ve barınma sıkıntısıyla boğuştuklarını söyledi.

Başkent Mamoudzou’da su kuyruğunda bekleyen bir vatandaş, “Üç gündür suyumuz yok, bu durum çok fazla olmaya başladı.

“Suyun ne zaman geleceğini bilmediğimiz için geçinebileceğimiz asgari düzeyde su bulmaya çalışıyoruz.”

Mamoudzou’da yaşayan bir diğer sakin John Balloz ise kasırga sırasında ölmemiş olmasına şaşırdığını söyledi.

“Rüzgardı, rüzgar esiyordu ve ben panikledim, ‘Yardıma ihtiyacımız var, yardıma ihtiyacımız var’ diye bağırdım. Çığlık atıyordum çünkü benim için sonun geldiğini görebiliyordum,” dedi.

Başkentte yaşayan Mohamed Ishmael de Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, oradaki durumun “bir trajedi” olduğunu belirterek, “Kendinizi nükleer bir savaşın ardından gelmiş gibi hissediyorsunuz… Bütün bir mahallenin yok olduğunu gördüm” dedi.

Bir diğeri ise yakınlardaki bir okulu barınak olarak kullandıklarını söyleyerek şunları ekledi:

 “Hala komşularımızın yanına sığınabiliriz ve hala bir arada durup dikkatli davranıyoruz. Herkesin el ele tutuşması gerekiyor.”

Sığınma talebinde bulunmak için Fransız topraklarına gelen belgesiz göçmenler de dahil olmak üzere Mayotte’un yoksul topluluklarının, konutlarının savunmasız yapısı nedeniyle özellikle zor durumda kaldığı düşünülüyor.

Nüfusu büyük ölçüde Fransız mali yardımlarına bağımlı olup, uzun süredir yoksulluk, işsizlik ve siyasi istikrarsızlıkla mücadele etmekte.

Nüfusun yaklaşık %75’i ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve işsizlik oranı üçte bir civarında seyrediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Mayotte’deki en korkunç birkaç saati yaşayan ve bazıları her şeyini, hayatını kaybeden yurttaşlarımızla birlikteyim” dedi.

Bazı Fransız yardım ve kurtarma görevlileri Mayotte’ye ulaşmış olsa da bazı topluluklara ulaşma çabaları hala sürüyor.

Adanın valisi Francois-Xavier Bieuville, yerel medyaya hasar tam olarak değerlendirildiğinde ölü sayısının önemli ölçüde artabileceğini söyledi. “Kesinlikle birkaç yüz” olacağı ve binlere ulaşabileceği konusunda uyardı.

Adaya giderek hasarı değerlendirip yardım çalışmalarını koordine etmesi planlanan Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, kasırganın “olağanüstü şiddetini” kabul ederek, ada halkına yardım çalışmalarının artırılacağı güvencesini verdi.

Chido Kasırgası Mozambik’e de ulaştı ve kuzeydeki Pemba şehrinin yaklaşık 40 km güneyinde ani sel baskınlarına, ağaçların kökünden sökülmesine ve binaların hasar görmesine neden oldu.

Yerel yetkililerin bildirdiğine göre, kasırga cumartesi sabahı kuzeydeki kıyı illeri Nampula ve Cabo Delgado’da yapısal hasara ve elektrik kesintilerine neden oldu.

Mozambik’teki yardım kuruluşu UNICEF’in sözcüsü Guy Taylor, “Bu sabahın erken saatlerinde çok ağır bir darbe aldık” dedi.

“Çok sayıda ev yıkıldı veya ciddi hasar gördü, sağlık kuruluşları ve okullar hizmet dışı kaldı” diye ekledi.

Taylor, UNICEF’in tıbbi tedavi, temiz su ve sanitasyon gibi “kritik hizmetlere erişimin kaybı” ve ayrıca “kolera ve sıtma gibi hastalıkların yayılması” konusunda endişe duyduğunu söyledi.

/BBC News/

İlginizi Çekebilir

İzlenim: BBC, İsrail’in saldırısını izleyen Suriyelilerle konuştu: ‘Sadece barışa ihtiyacımız var’
Analiz: Suriye’deki gelişmeler Rusya’nın çıkarlarını nasıl etkiliyor?

Öne Çıkanlar