IŞİD’lilere verilen ağır müebbet cezasıyla ilgili kararın gerekçesi açıklandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atatürk Havalimanı saldırı davasında verilen 45 ağırlaştırılmış müebbete ilişkin bozma kararının gerekçesi açıklandı.

Yargıtay 21 sayfalık gerekçeli kararında, tahliyesine karar verilen 6 sanığın “Atatürk Havalimanı saldırısı ile irtibatlarına dair yeterli delil olmadığı” belirtildi. Mahkeme bu sanıklardan “anayasal düzeni ihlal” ve “kasten öldürme” suçlarından 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırılan 5’inin sadece “IŞİD terör örgütü üyeliği” suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Kararda tahliye edilen sanıklar için, “Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen silahlı ve bombalı saldırı eyleminin hazırlık, planlama, organizasyon ve icrası aşamalarında yer aldığına ilişkin her türlü şüpheden uzak mahkumiyete yeterli kesin ve inandırıcı delil yok” denildi. Tahliye edilen altınca sanığın ise tüm suçlardan beraat etmesi gerektiği belirtildi.

IŞİD üyesi 3 kişinin 28 Haziran 2016’da Atatürk Havalimanı’nda düzenledikleri ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıya ilişkin davada, 46 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2 bin 604 yıl hapis cezası alan 7 sanıktan 6’sı hakkında tahliye kararı verilmişti.

Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran 2016’da IŞİD’in düzenlediği ve 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin görülen davada 2018 yılında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi saldırıyı planlamakla suçlanan 6 sanığa “anayasayı ihlal” ve 45 kişi “tasarlayarak öldürme” suçlarından 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. 1 sanık ise “örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı doğrultusunda, 45’şer kez ağırlaştırılmış müebbet cezası alan tutuklu 6 sanık, “hakkaniyete uygun adil bir cezaya hükmedilmesi gerekirken yetersiz gerekçe ile teşdidin derecesinde hataya düşülerek fazla ceza tayin edilmesi” gerekçesiyle 12 Aralık Perşembe günü serbest bırakıldı. Cezayirli sanık hakkındaki kararı da bozan daire, tutukluk halinin devamını kararlaştırdı.

IŞİD’lilere kalacak yer temin eden Dijamel Slımanı ise tüm eylemlerden sorumlu tutuldu. “Anayasayı ihlal” suçundan verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanırken “kasten öldürme ve teşebbüs” suçlarından verilen ceza ise bozuldu. Bu iki suç yönünden teröristlere yardım suçundan cezalandırılması talep edildi. Sanık Silamani’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

/Cumhuriyet/

 

İlginizi Çekebilir

Trump, Avrupa Birliği’ni de tarifelerle tehdit etti
Gazeteci Daştan ve Bilgin’in ailelerine taziye ziyareti

Öne Çıkanlar