Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) Karlsruhe kentinde sığınmacılara yönelik ‘sınır dışı bileti’ broşürü dağıtması tartışmalara yol açtı.
Almanya’da polis, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Karlsruhe kentindeki yerel örgütünün 23 Şubat’ta yapılacak seçimler öncesi ‘sınır dışı bileti’ şeklinde kampanya broşürü dağıtması nedeniyle soruşturma başlattı.
Yerel medyaya göre uçak bileti şeklindeki ilanlar ‘nefreti körükleme’ şüphesiyle soruşturuluyor. İlanlarda üzerinde AfD’nin logosu bulunan bir bilet ve ‘uçuş bilgileri’ yer alıyor: Kalkış yeri Almanya, varış yeri ise ‘köken’ ülke.
El ilanlarında ‘kalkış kapısı’ olarak ‘AfD’ yazılırken “Almanya’yı sadece ‘yeniden göç’ kurtarabilir” ve “Anavatandaki ev de güzel” ifadeleri yer alıyor.
Bu seçim kampanyasını Sol Parti üyelerinin şikayet ettiği belirtildi. Sol Parti, broşürlerin göçmen kökenli insanların posta kutularına kasıtlı olarak dağıtıldığını, açıkça yabancı düşmanı olduğunu ve farklı gruplar arasında bölünme ve nefreti körüklemeyi amaçladığını savundu.
AfD’nin genel merkezi ise el ilanlarının tüm seçmenlere yönelik olduğunda ısrarcı.
NPD de benzer bir kampanya yürütmüştü
Alman medyası söz konusu kampanyanın, adını Heimat olarak değiştiren Almanya Ulusal Demokratik Partisi’nin (NPD) 2013 yılında yürüttüğü kampanya ile benzerliğine dikkat çekti. Nazi fikirlerini savunması nedeniyle kapatılması istenen aşırı sağcı parti de o dönemde sahte uçak biletleri dağıtmıştı.
Kampanya gergin tartışmalara yol açmıştı. Aşırı sağa karşı günlerce süren protestoların ardından NPD’nin devlet fonlarından ve siyasi partilere tanınan vergi muafiyetlerinden yararlanması yasaklandı.
AfD’li siyasetçi Marc Bernhard yerel medyaya verdiği demeçte NPD ile herhangi bir ilişkiyi reddetti: “NPD’nin on yıldan daha uzun bir süre önce gerçekleştirdiği ve bizim tarafımızdan tamamen bilinmeyen bir eylemle herhangi bir bağlantıyı kategorik olarak reddediyoruz.”
Ancak kampanya, AfD’nin göç konusundaki politikalarıyla uyumlu görünüyor. Partinin başbakan adayı Alice Weidel, partinin hafta sonu doğudaki Riesa kasabasında düzenlediği konferansta ‘remigration’ı yani ‘yeniden göç’ü kampanyasının temeline koydu.
Weidel, Almanya’da yaşayan milyonlarca göçmeni hedef alarak ‘kitlesel geri gönderimlerin’ parti politikalarının temel unsuru olduğunu belirtti.
Son anket AfD’yi yüzde 22 oyla ikinci sırada gösteriyor. Anketlerde birinci olan merkez sağ Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) de dahil olmak üzere diğer partiler AfD ile çalışmayı reddediyor. Bu da ülkede siyasi bir deprem yaşanmadan AfD’nin hükümete girme ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor.
/euronews/