Bir ayda 13 gazeteciyi tutukladı

GündemMedya
🔴İstanbul’da Özgür Basın’a dönük baskı ve operasyonda son bir ayda 13 gazeteci tutuklandı. 13 gazeteciyi tutuklayan hakimin aynı olması dikkat çekti.

İstanbul merkezli soruşturma kapsamında 17 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteciler Necla Demir, Rahime Karvar, Ahmet Güneş, Welat Ekin, Vedat Örüç ve Reyhan Hacıoğlu, savcılık ifadeleri alınmadan sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Bir ay önce (20 Aralık) ise gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in, Türkiye ve bağlı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarını takip ettikleri esnada katledilmelerini protesto eden 7 gazeteci 22 Aralık’ta sevk edildikleri aynı hakimlik tarafından “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” iddialarıyla tutuklandı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Şükrü Alpsoy, gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘HAKİM USULEN DİNLEDİ’

Dün gazetecilerin hakimlikteki işlemlerine katılan avukat Şükrü Alpsoy, “ön yargılı” olan hakimin gazetecilere soru dahi sormadığına dikkati çekti. Alpsoy, şöyle devam etti: “Hakimin niyeti belliydi. Usulen dinliyordu çünkü vereceği karar belliydi. Bir ay önce gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in katledilmesine karşı Şişhane’de yapılan açıklamaya katılan 7 gazeteci hakkında tutuklama kararı veren aynı hakim olduğu için tecrübem vardı. Bu hakim, 7 gazeteciye ‘Cezaevine gidiyorsunuz’ demişti. 6 gazeteciye ise ‘Tutuklandınız’ dedi. En azından hukuki bir terim kullandı. Hakim, savcılığın tutuklamaya sevk yazısını aynen kopyala-yapıştır ile tutuklama gerekçesi yaptı. Müvekkillerin usulen Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmesi gerekiyordu. Sadece o usul işletildi.

‘GAZETECİLER GERİ ADIM ATMAYACAK’

Tutuklama kararına itiraz edeceğiz. Basın dosyalarının özü iktidarın sindirme politikalarıdır. Gazetecilerin yaptığı haberler ve sunduğu programlar dosyaya konuldu. Basın dosyalarında bir suç olmadığını hakim ve savcılar da biliyor. Amaç basını sindirmek ve geri adım attırmaktır. Hakimler, ‘Çizdiğimiz sınırlar içerisinde gazetecilik yapamazsanız, yaparsanız tutuklanırsınız’ imajını veriyor. Ama 7 gazeteci arkadaşımız tutuklandığında kimse geri adım atmadıysa, 6 gazeteci arkadaşımızın da tutuklanması geri adım attırmayacaktır.”

/Mezopotamya Ajansı- Ömer İbrahimoğlu/

İlginizi Çekebilir

“Burhan’ın Kitabı” yasaklandı
Bolu Kartalkaya’da otel yangını: 10 ölü

Öne Çıkanlar