Reuters: IŞİD’li mahkumların HTŞ’ye teslim edilmesine Kürtler karşı çıkıyor

DünyaGündem
🔴Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD militanlarının bulunduğu hapishaneyi denetleyen Kürt güçlerin, tesisin Esad rejimini deviren Heyet Tahrir el-Şam’a
(HTŞ) teslim edilmesine karşı oldukları bildiriliyor. Kürtler IŞİD’in yeniden canlanma girişimlerini ve saldırı hazırlıklarını da takip ediyor.
Reuters’ın konuya ilişkin haberi:

Kürtler’in öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Beşar Esad’ın 8 Aralık’ta devrilmesinden bu yana IŞİD’in, destekçilerini kaçırmak amacıyla cezaevlerine iki saldırı düzenlediğini açıkladı. ABD’nin desteklediği SDG güçlerine göre IŞİD, Suriye’deki kargaşadan faydalanmaya çalışıyor.

Aralarında çok sayıda yabancının da bulunduğu yaklaşık 4 bin 500 IŞİD militanının hapsedildiği Haseke kentindeki hapishanede bir Kürt askeri yetkili, IŞİD’in tekrar girişimde bulunacağını tahmin ediyor.

Kürt yetkili, “Suriye rejimi düştüğünde IŞİD çok sayıda silah ele geçirdi ve cezaevlerine saldırmak için yeniden organize olacaklar” dedi.

Cumartesi günü ağır tahkimatlı hapishaneye erişim izni verilen Reuters haber ajansı, İngiliz, Rus ve aslen Tunuslu Alman vatandaşı üç kişi ile konuştu.

SDG on yıldır ABD öncülüğünde Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin öncülüğünü yapıyor. 2017’de cihatçıları Rakka’daki karargahlarından çıkaran SDG, 2019’da da son kaleleri olan Bağuz’u ele geçirmişti.

Hapishaneler, El Kaide’nin eski kolu olan HTŞ’nin Esad’tan iktidarı ele geçirip merkezi otoriteyi yeniden tesis etmeyi amaçlayan yeni bir hükümet kurmasından bu yana gündemde.

Yabancı güçler hapishaneleri kimin yöneteceği konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Suriye’nin önde gelen Kürt gruplarını ulusal güvenlik tehdidi olarak gören Türkiye, hapishanelerin yeni HTŞ yetkililerine devredilmesi gerektiğini söylüyor ve yardım teklif ediyor.

Görev dönemi sona eren Biden yönetimi, SDG’nin hapishaneleri korumaya devam etmesini destekliyordu. Eski Dışişleri Bakanı Antony Blinken 8 Ocak’ta yaptığı açıklamada, IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemenin kritik bir parçasının SDG’nin halihazırda yaptığı “yabancı terörist savaşçıların kontrolünü sağlama işine” devam etmesini sağlamak olduğunu söylemişti.

Reuters’a konuşan Kürt yetkili, Kürtler’in liderliğindeki güçlerin, hapishaneleri yeni yönetime devredeceğine inanmadığını söyledi.

Yetkili, “Yeni hükümetle paylaşılması kabul edilemez. Bu hapishaneyi korumak sadece koalisyonun ve SDG’nin sorumluluğunda” dedi.

SDG, cihatçı IŞİD militanlarının Suriye’nin büyük bölümünde gevşek güvenlikten faydalanmaya çalıştığını söyledi. Kürt yetkili, Şam’ı ele geçiren savaşçılar arasında üniformalarında IŞİD’in kullandığı bayrağı taşıyan militanların görüntülerine dikkat çekti.

Daha önce Nusra Cephesi olarak bilinen HTŞ, geçmişte IŞİD ile çatışmıştı ve örgütün desteklediği küresel cihadı reddediyor. Yeni HTŞ hükümeti 11 Ocak’ta Şam’ın bir banliyösündeki Şii türbesine yönelik IŞİD saldırısını engellediğini açıkladı.

SDG ve yeni yönetim, Kürtler’in öncülüğündeki gücün Suriye’nin yeni güvenlik yapılanmasına nasıl entegre edileceği konusunda anlaşmazlık yaşıyor. SDG, yeni Savunma Bakanlığı’nın istediği gibi kendini feshetme niyetinde olmadığını söylüyor.

Şam’daki İçişleri Bakanlığı Reuters’ın bu haber için yapılan yorum talebine yanıt vermedi…

İlginizi Çekebilir

Kartalkaya: Yangında ölü sayısı 76’ya yükseldi
Rubio ilk olarak Hindistan, Japonya ve Avustralya dışişleri bakanlarıyla görüşecek

Öne Çıkanlar