Tarih boyunca çeşitli uygarlıkların etkisi altında kalan Manisa’nın Selendi ilçesi, doğal ve tarihi zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
Selendi, Manisa’ya 155, Uşak’a 70 kilometre mesafede Gediz Nehri’nin önemli kollarından biri olan Selendi Çayı’nın kıyısında kurulmuş şirin bir ilçe.
Tarih boyunca Lidya, Pers, Roma ve Bizans egemenliklerine ev sahipliği yapan İlçe, 15. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir.
Nüfus açısından Manisa’nın 18 ilçe sıralamasında 19 bin 115 nüfus ile 14. sırada bulunan Selendi, çeşitli uygarlıklar ve bu uygarlıklara ait kültürel izler taşıdığı için özellikle Cavur Evi Evleri, Kaya Mezarları ve peri bacaları, piknik alanları, kiraz bahçeleri, Zeynelabidin Hazretleri’nin mezarı ve su kuyusunun bulunduğu Bayraklı Tepe (Yağcı Dağı 1516 m) gibi gezilecek doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor
SELENDİ AŞIĞI PROFOSÖR
Bu arada Trakya Üniversitesi tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Şaban Gürcan, emekli olduktan sonra âşık olduğu ve doğup büyüdüğü baba ocağı Selendi’ye geri döndü.
Ekoturizm Yüksek Lisansı da bulunan Gürcan, emekli olduktan sonra ilçenin turizmini geliştirmesi için çalışmalara başladı.
7 yıl önce Selendi’ye bağlı bir köyden terk edilmiş bir yörük evini satın alarak ilk yatırımını yapan Gürcan, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
‘’ 2021 yılında Ekoturizm Yüksek Lisansını tamamlayıp 2022 yılında Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı başkanı iken emekliye ayrıldım. Bundan sonraki dönemde Selendi turizmini geliştirmek için çalışmalarıma başladım. 2018 yılında ilçenin terkedilmiş bir köyünde eski bir yörük evini restore ederek eşimle birlikte konaklama ve lokanta işletmesini kurduk.
İlçenin turizm belgeli ilk tesisi olarak hem yörük kültürünü korumak ve tanıtmak hem de sürekli göç veren ilçemin turizm sektöründen pay almasını sağlamayı amaçladık. Turizmden neredeyse hiç geliri olmayan bir ilçede bu tesisle neredeyse tüm Avrupa ülkelerinden turistin geldiği ve çok beğenildiği bir tesis haline geldik.
İlçemiz özellikle sanayi kirliliğinin olmadığı, temiz havası, temiz suyu, temiz toprağı, özgün doğa ve tarihi yapılarıyla ve halen yörük kültürünü yaşamaya devam eden halkıyla tam bir ekoturizm alanı olarak dikkati çekmeyi başardı.’’
– TURİZM ELÇİLERİ –
İlçenin turizminin bilinçli ve organize bir şekilde gelişmesi için bu konuya meraklı gençlerin eğitilmesi için Halk Eğitim Merkezi’ bünyesinde ‘’Turizm Etkinlikleri Kursu’’ adı altında kurs düzenlediklerini anlatan Gürcan, şunları kaydetti:
‘’Selendi’de turizmin bilinçli ve organize bir şekilde gelişmesi için bu konuya meraklı gençlerin eğitimi ile ilgili Selendi Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Kırsal Turizm Etkinlikleri Kursu’nun gerekliliğine inanarak kursu başlattık. Selendi Kaymakamımız Tarık Sefa Kahveci’nin de destekleriyle süren kursumuz 24 Şubat’a kadar devam edecektir. Hem teorik hem uygulamalar ile 17 kişilik bilinçli bir çekirdek kadro ile Selendi turizmini hak ettiği yerlere taşımayı amaçlıyoruz.’’
-ŞATO KÖY EVİ
Selendi’de yaptığı turistik Şato Köy Evi hakkında da bilgi veren Gürcan, şunları kaydetti:
‘’Tesisimiz Kınık Mahallesi’nde bulunmaktadır. 40 yıl önce göç nedeniyle tamamen boşalmış bir köy mevkisinde, çam ormanı ile çevrili bir doğa ortamında, orijinalliğini koruyan taş evlerden biri aslına uygun restore edilerek otel ve lokantaya dönüştürülmüştür. Hem yöresel mimariyi korumak hem doğa ile iç içe bir ortamda dinlenmek isteyen doğaseverlere hizmet sunmak, hem de turizmin olmadığı bir ilçede örnek bir tesisle turizmden pay almasını sağlamak amacıyla bu işletme açılmıştır.
Tesisimiz ilçede turizm belgeli ilk konaklama tesisidir. Tesisimiz 9 odalı, 18 yataklı, ek yataklarla 30 yatağa ulaşabilen kapasitesi, 150 m2 çok amaçlı salona sahiptir. Lokantamızda gastronomi turizmine yönelik lezzetler ön plana çıkarılmaya çalışılmaktadır. Özellikle Selendi Kapaması çok ilgi görmektedir.
Otelimizin bitişiğinde 2500 m2 alanda Manisa’nın ilk turizm belgeli kamp-karavan tesisimiz 2023 yılında hizmete girmiştir. 10 karavan, 10 çadır kapasiteli tesisimizde ayrıca hazır çadırlarda kamp yapmak isteyen misafirlerimiz için keçi kılından dokunmuş malzemelerle yapılmış 6 kıl çadır odamız, 1 ortak mutfak alanı, 2 banyo ve 2 tuvalet ile hizmetine devam etmektedir.
Bölgemize gelen misafirlerimize çevremizdeki turistik rotalar konusunda da danışmanlık yapılmaktadır. Tesisimiz uluslararası turizm için Booking.com, airbnb ve tripAdvisor sitelerine üye olup birçok ülkeden yabancı turistlere de hizmet vermektedir. Tesisimize bugüne kadar birçok Avrupa ülkesinden, Rusya’dan, Kanada’dan ve Güney Kore’den gelen misafirlerimiz olmuştur.’’
/Haber: Rahmi Cinokur- Selendi/