Aram Yayınevi’nden 8 yeni kitap

🔴Aram Yayınevi aralarında roman, şiir, öykü, anı, inceleme ve tiyatro kitaplarının da olduğu 4’ü Kürtçe 8 kitabı daha okuyucuyla buluşturdu. 

 

Yazar Enwer Ehmed’in “Dûrî” isimli şiir kitabı, yazar İbrahim Kaya’nın “Dengên Razayî (Uyuyan sesler)” isimli öykü kitabı, yazar Kemîran Reşîd Bekir’in “Dilopek Berxwedan (Bir damla direniş)” isimli anı kitabı Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinde yayımlanırken, Yazar Zelal Sevda Gündüz’ün “Kadınlar ve Zaman” isimli tiyatro kitabı ise hem Türkçe hem de Kürtçe’nin Kirmançkî lehçesinde okuyucuyla buluştu. 

 SUSMAYAN KADINLARIN HİKÂYESİ 

 Yazar Zelal Sevda Gündüz’ün “Kadınlar ve Zaman” isimli tiyatro kitabı, 176 sayfadan oluşuyor. Kitapta, tarih boyunca susmaya zorlanan, görünmez kılınan, acıları ve direnişleriyle unutulmaya mahkûm edilen kadınların sesinin duyulması hedefleniyor. Kitabın kapağında şu ifadeler yer alıyor: “Kadınlar ve Zaman, kadim tarihten günümüze uzanan kadınların trajedi ve direnişlerini sahneye taşıyan bir metin. Mitolojiden, antik tragedyalardan ve modern zamanın yıkımlarla örülü gerçekliğinden beslenen bu eser, Medea, Antigone ve Hekabe gibi klasik tragedya karakterlerini, tarihin farklı dönemlerinden gerçek kadın figürleriyle buluşturuyor.

 Sahneden duyulan sesler, yalnızca geçmişin hayaletleri değil, aynı zamanda bugünün ve yarının çığlıklarıdır. Dersim’in acılı kadınları, Şengal’deki Ezidi anneler, Ermeni Soykırımı’ndan sağ çıkmaya çalışan direnişçi kadınlar ve savaşların, sürgünlerin, kayıpların yükünü taşıyan nice isimsiz kadın, bu oyunda ete kemiğe bürünüyor. Her biri, toplumsal hafızanın ve kadının tarih boyunca süregelen direnişinin birer aynası olarak karşımıza çıkıyor.

 Kadınlar ve Zaman, zulmün ve adaletsizliğin karşısında susmayan kadınların hikâyesi. Antik çağın tragedyalarından günümüz savaş alanlarına uzanan bu eser, kadınların kaderlerinin değişmeyen döngüsünü sorguluyor. Tarihi gerçekler ve tarihin derinliklerinde yitip gitmeye terk edilenler, ancak onu anlatanlar sayesinde unutulmaktan kurtulur.”

 KAYIP CENNET 

 Yazar Şerafettin Demir’in, “Kayıp Cennet” isimli romanın da Kürt toplumunun derin tarihsel köklerine ve bitmeyen mücadelesine odaklanılıyor. Doğal toplumun eşitlikçi ve paylaşımcı yapısından günümüzün hiyerarşik, devletçi ve sömürüye dayalı düzenine uzanan bu karşılaştırmalı anlatımın yer aldığı kitabın, kapağında şu ifadeler yer alıyor: “Geçmişle bugünü birleştirirken “Hangi insan daha insandır?” sorusunu okurun zihnine işliyor. Kayıp Cennet, Kürt halkına ve kadınına dayatılan zorlukların, Neolitik Çağ’dan günümüze uzanan kök toplum gerçekliğinin ve kapitalist modernitenin acımasız düzenine karşı sürdürülen direniş mirasının hikâyesidir. Geçmişin acılarını sezdirdiği kadar özgür bir geleceğe dair umudu diri tutması bakımından da ilginç bir hikâye vaat eden kitap, bizi köklerimize doğru uzun ve sıra dışı bir yolculuğa çıkarabileceği iddiasını taşıyor.”

 İLK SESTEN SON NEFESE 

“İlk Sesten Son Nefese” isimli roman İshak Dursun’un kalemiyle okuyucuyla buluşuyor. 216 sayfadan oluşan romanda Kürt halkının, zorbalıklara karşı direnişi ve özgürlük arayışını görmek mümkün.  Roman, 1930’ların sert rüzgârında savaş ve direnişle yoğrulmuş bir hayatı, Fesih’in zorlu yolculuğu üzerinden, bir halkın ayakta kalma çabasını konu alıyor.

 Kitabın tanıtımında şu ifadeler yer alıyor: “İçinde bir çocuğun yaraları ve bir savaşçının umutlarıyla ilerleyen Fesih’in serüveni, taşlarda yankılanan sessiz çığlıkları, kayalıklar arasında büyüyen haykırışları duyuruyor. Dağlar, nehirler, düş kırıklıkları ve umut dolu kaçışlarla örülü bu romanda, Kürt halkının unutulmaya yüz tutmuş anıları, kan ve gözyaşı arasında kendine özgü dilini bularak yeniden canlanıyor. ‘İlk Sesten Son Nefese’, insan ruhunun inanç ve adaletle nasıl güç bulduğunu, ölüm yollarında ezilenlerin masumiyetini ve insanlık onurunu nasıl korunduğunu anlatırken, bize tarihin solgun sayfaları arasından zamanın ötesine, ilk başlangıcımıza doğru ışıktan bir kapıyı usulca aralamayı başarıyor.”

 ÖZGÜRLÜĞÜN ŞİFRESİ 

 Yazar Burhan Eviz’in inceleme kategorisinde yer alan 456 sayfalık “Özgürlüğün Şifresi” kitabı da bireyden topluma, doğadan uygarlığa uzanan bu büyük serüveni ele alıyor. Burhan Eviz, insanın özgürlük arayışını tarihsel, felsefi ve toplumsal bir çerçevede değerlendirerek, bireyin ve toplumun nasıl özgürleşebileceğine dair analizinde özgürlük kavramının kökenlerine inerek, öz savunma, öz yönetim ve demokratik özerklik gibi konuları mercek altına alıyor. Kitap, tarihsel bir incelemenin yanı sıra günümüz dünyasında yaşanan toplumsal ve politik meseleleri anlamak için de bir yol gösterici. 

BUĞDAY DÜŞLÜ HAYATLAR 

Yazar Mehmet Cin’in kaleme aldığı “Buğday Düşlü Hayatlar” romanı da 360 sayfadan oluşuyor.  Romanda hayatın döngüsünde iyilik ve kötülüğün, varlık ve yokluğun, sevgi ve mücadelenin izini süren Mehmet Cin, Buğday Düşlü Hayatlar’da doğanın ve insanın, kadim zamanlardan bugüne taşıdığı hikâyeleri, felsefi bir bakış ve sıra dışı bir anlatımla okura sunuyor. Doğanın içinde saklı sırlar, çocukların masum dünyası, kabile hayatının öğretileri ve insanın varoluş mücadelesi, bu eserde bir araya gelerek yaşamın özüne ışık tutuyor. 

 /Mezopotamya Ajansı – Berivan Altan/

İlginizi Çekebilir

Rusya’dan Kiev’e İHA saldırıları yapıldı: Çok sayıda kişi yaralandı
Ahmet Altan: Korktuğun için konuşmuyorsan kendine bir hapishane yapmışsın demektir

Öne Çıkanlar