Myanmar hapishanelerindeki insan hakları ihlallerini kayıt altına alan bağımsız bir gözlem grubu olan Siyasi Mahkumlar Ağı – Myanmar, yaptığı açıklamada, ilk sayımlarına göre 22 siyasi mahkumun serbest bırakıldığını bildirdi.
MRTV’nin haberine göre, iktidardaki askeri konseyin başkanı Kıdemli General Min Aung Hlaing 4.893 mahkumu affetti.
Ayrı bir açıklamada, 13 yabancının da serbest bırakılacağı ve ülkeden sınır dışı edileceği belirtildi.
Cinayet ve tecavüz gibi ciddi suçlardan hüküm giyenler ya da diğer çeşitli güvenlik yasaları kapsamındaki suçlamalarla hapiste tutulanlar hariç, diğer mahkumlar ceza indirimi aldı.
Serbest bırakılan tutuklular yasaları tekrar ihlal ederlerse, serbest bırakılma koşullarına göre, yeni cezalarına ek olarak eski cezalarının kalanını da çekmek zorunda kalacaklar.
Bayramda toplu aflar Myanmar’da alışılmadık bir durum değil.
Myanmar, ordunun sivil lider Aung San Suu Kyi’nin seçilmiş hükümetini devirdiği Şubat 2021’den bu yana askeri yönetim altında bulunuyor.
Ülkedeki siyasi çatışmalarla bağlantılı tutuklama ve kayıpların ayrıntılı çetelesini tutan bağımsız bir kuruluş olan Siyasi Tutuklulara Yardım Derneği’ne göre geçtiğimiz Cuma günü itibariyle aralarında Suu Kyi’nin de bulunduğu 22.197 siyasi tutuklu bulunuyordu.
Gazetecilik saldırı altında
Serbest bırakılan eski mahkumlardan biri de Kamayut Media’da haber yapımcısı olarak çalışan ve Mart 2021’de Yangon’daki ofislerine yapılan baskının ardından kurucu ortağı ABD’li gazeteci Nathan Maung ile birlikte tutuklanan Hanthar Nyein’di.
Maung serbest bırakıldı ve aynı yılın haziran ayında ABD’ye sınır dışı edildi.
Hanthar Nyein Mart 2022’de halkı tahrikten ve Elektronik İşlemler Yasası’nı ihlal etmekten suçlu bulunduktan sonra toplam yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Maung, New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’ne, kendisinin ve Hanthar Nyein’in Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’daki sorgular sırasında gözlerinin bağlandığını, dövüldüklerini, yiyecek ve sudan mahrum bırakıldıklarını ve başka şekillerde işkence gördüklerini söyledi.
ABD merkezli Uluslararası Kâr Amacı Gütmeyen Hukuk Merkezi’ne göre, 2021 askeri darbesinden bu yana 220’den fazla gazeteci gözaltına alındı ve en az 51’i hala hapiste tutuluyor.
Bu yılki yeni yıl tatili Thingyan kutlamaları, 28 Mart’ta meydana gelen ve yaklaşık 3.725 kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı depremin ardından ulusal yas dönemi nedeniyle her zamankinden daha çekingen geçti.
Min Aung Hlaing yeni yıl konuşmasında hükümetinin depremden etkilenen bölgelerde yeniden inşa çalışmalarını mümkün olan en kısa sürede gerçekleştireceğini söyledi.
Ayrıca yıl sonuna kadar bir genel seçim yapılması planlarını yineledi ve orduyla savaşan muhalif gruplara çatışmaları siyasi yollarla çözme çağrısında bulundu.
/euronews/